Аз и съпругът ми имаме застраховки „Живот", през миналата година нашата агентка ми предложи да прибавим и децата, за които закупихме отделни полици. Но ми се струва, че плащаме изключително много пари за тях ($296 на месец). Дали това е най-доброто, което съществува на пазара? Ние сме само на 31- и 33-годишна възраст, което не предразполага към много голям риск за застрахователната компания, поне от това, което съм чувала. Беше ни обяснено, че към тази застраховка е прикрепена спестовна сметка, която ще ни помогне да се пенсионираме. Не съм сигурна доколко това е така. Другото, което искам да знам, е дали има начин всички ние да сме под една семейна полица, защото все пак децата ни са само на 3 и 7 години и според полиците техните застраховки са за по-голяма сума ($200,000 на всяко от тях), което не е логично, а тези на мен и на мъжа ми са само за $100,000 на човек, а всъщност ние сме тези, които работим и изкарваме доходите в дома ни.

Мога категорично да ви кажа, че има няколко много фундаментални неща, които са неправилни в подхода и начина, по който са се отнесли към вас от застрахователната ви компания и личният ви агент.

Първото е, че сумата, която плащате на месец, е наистина твърде висока за предоставеното ви покритие за вас и децата. При вашата възраст тя би трябвало да е с пъти по-малко, но моето предположение е, че сте подведени от агентката ви в няколко сфери.

Нека да започнем с това, че полиците ви са невероятно оскъпени, защото са разделени една от друга, което предполага допълнителни годишни такси, които варират между $75 и $150 на всяка една полица, а това автоматично вдига месечните ви вноски, след като тези пари са разхвърлени по тях. Съдейки по това колко ниско е покритието ви, най-вероятно са ви били продадени „грешните полици", които са т.нар. Whole Life, Variable Life and Universal Life.  Както писах в по-ранни статии, те са „канцерогенни" за вашето финансово здраве и благополучие, защото с течение на времето парите, които сте вкарали в тях, се самоизяждат и вие ще трябва да доплащате, за да ги задържите активни.

Това се отнася в пълна сила за този т.нар. пенсионен фонд, прикрепен към вашите полици в момента, но това, което са пропуснали да ви споменат, е, че вие нямате абсолютно никакъв контрол и право върху тези „спестени пари" и ако искате да вземете нещо от тях, застрахователната компания ще изиска да платите около 8% лихва и да ги върнете обратно... на себе си! Тази ситуация, както и много други, свързани с този вид полици, са напълно абсурдни, но жалкото е, че много хора не четат внимателно полиците си и следователно не ги разбират. С годините те плащат за нещо, за което дори не знаят как работи и какви права им предоставя.

Второто нещо е сумата, за която са ви предложили да застраховате децата си, което е пълно безумие от страна на човека, който ви го е продал. Вашите деца на носят доход и финансови постъпления в къщата ви, на тях не им е нужно да имат застраховка „Живот", по-скоро те се нуждаят от спестовни сметки за образование, които ще им са нужни в бъдеще. Моят съвет е да сведете детските полици до не повече от  $10,000 покритие на всяко едно от тях, което обикновено струва около $6 на месец за клиенти, с които съм работил, включвайки и двете деца комбинирано, а останалите пари да се вложат в спестовни сметки за тях и за тяхното бъдеще.

Причината много агенти да продават такива полици е само и единствено в това да правят пари от неосведомени потребители, при това пари, които ще правят години наред.

Последното за всички тези полици е, че не само е възможно, а дори е задължително те да се съберат в обща семейна - правил съм го за всички мои клиенти, поставени в подобна ситуация. Това винаги е водело до драстично намаляване на вноските и до свеждането на тези годишни такси до абсолютния минимум.

Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, можете да си запазите час за консултация на (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис. Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта и 7 ч. вечерта, а в събота от 9 ч. до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.