Синоптиците прогнозират дъжд? Вие вземате чадъра на излизане от дома - просто за всеки случай. Спуква ви се гума на колата? Не сте притеснени, защото имате резервна в багажника. Но какво би се случило, ако вашият автомобил се повреди сериозно или неочаквано загубите работата си? Имате ли си фонд ,,За всеки случай"? Вероятно не. Или е много малък. Повече от 50% от американците не могат да намерят $2,000 в брой в случай на извънредна ситуация според Националното бюро за икономически изследвания. Ето защо аз ще се опитам да ви помогна, за да бъдете един от тези 50% хора, живеещи в САЩ, които имат спестени пари за спешни случаи.

Колко е нужно да имате в подобна спестовна сметка? Някои финансови съветници препоръчват заделяне на шест месеца от месечните ви разходи за издръжка. Аз не съм съгласна. Моето лично мнение, особено след финансовата криза, когато милиони хора загубиха работата си и не можеха да си намерят нова работа дори и след година, е, че ви трябва сума, равна на минимум девет месеца разходи за живот. Още по-добре - дванадесет месеца. Ако сте сам, без семейство, може да се чувствате удобно с девет месеца спестявания. Но ако имате съпруга, деца, ипотека, заем за кола, може да спите много по-спокойно с едногодишен запас от месечни разходи.

Как да намерите пари в брой, които да спестявате всеки месец? Мислете за спестовния фонд за спешни случаи като за закон, не си позволявайте дори да помислите: „Ако ми остане нещо този месец, ше го спестя." Зная, че с наема (или ипотеката), пенсионния фонд и сметките за комунални услуги вече имате един куп разходи за балансиране. Но ако включите спестяването за спешен фонд в месечните си приоритети, вие ще превърнете в навик редовното спестяване. Изобщо не си оставяйте възможността да имате достъп до тия пари. Дайте на работодателя си две банкови сметки - в едната да прехвърлят по-голямата част от заплатата ви, а в другата да вкарват определената от вас сума за месечни/седмични спестявания. Така ще се научите да живеете без тези пари и след няколко заплати вече няма и да ви липсват. И докато се усетите, ще имате сериозна сума в спестовната си сметка.

Друг начин да намерите излишни средства е да сложите в спестовната си сметка пари от подаръци или наследство. Разбира се, не всеки има богат чичо, но ако се случи така, че вашият ви остави малко пари, не тръгвайте по магазините с огромна усмивка. Само след година напълно ще забравите за какво сте ги изхарчили, а банковата ви сметка ще е празна. Имах един подчинен в банката - почина баба му, остави му близо $80,000, а той беше на 22 г. и студент. Казах му: „Не ги пилей тези пари, сложи ги в банката, ще си платиш студентските заеми; ще дадеш първоначална вноска за къща един ден." Ама той - млада и луда глава. Насъбра едни „приятели" в университета, накупи едни огромни телевизори, едни XBOX, PLAYSTATION, прави едни събирания с компании всяка вечер, плаща огромни сметки по баровете. И след година - няма пари в банката, не може да си плати студентските заеми, не може да си намери работа. Вече три години е безработен и кредитната му история е съсипана, защото не си плаща заемите. Животът му започна с мизерия и мъчения вместо с успехи и радости. А всичко можеше да е толкова по-различно. Сега можеше да е на светлинни години напред само ако си беше спестил наследството, вместо да го профука за година.

Къде е най-доброто място да сложите спестяванията си? Докато традиционните спестовни сметки са удобно място за поддръжката на спешен фонд, имайте предвид, че те предлагат не повече от 1% лихва. Ако знаете, че сте дисциплинирани и няма да пипате спестяванията си, сложете ги там. Но вие се познавате по-добре от всеки друг. Ако знаете, че може да се изкушите да си изтеглите от спестовната сметка без нужда, тогава по-доброто решение за вас е друго. Алтернатива на спестовните сметки са депозитните сертификати (certificate of deposit - CD). Те се издават за определено време (носят дата на падеж), с определен фиксиран лихвен процент и могат да бъдат с всякаква стойност. Предлагат по-добри лихвени проценти от спестовните сметки, но ви санкционират за теглене на пари преди настъпването на падежа. Ето защо е добре да използвате подход, наречен ,,стълбчест", което означава, че вие ​​купувате серия депозитни сертификати с различни дати на падеж. По този начин винаги ще имате един готов - да извадите пари от него, ако имате нужда.

Освен със спестени средства, до които можете да получите достъп при спешен случай, застраховането е друг начин да бъдете подготвени за неизвестното. Помислете за застраховка за инвалидност (disability insurance). Ако работодателят ви не предлага подобна, закупете си собствена, за да имате достатъчно средства да се издържате, ако, не дай Боже, нещо ви се случи и не можете да работите за дълъг период от време.

Всеки има нужда от фонд за спешни случаи, без значение на колко години сте или на какво ниво са доходите ви. И ако сте усърдни в спестяването, вие ще бъдете подготвени за всичко, пък каквото ще да идва в живота ви - дъжд или слънце.