Авторът е личен финансов консултант с над 8-годишен опит в сферата на пенсионното осигуряване, инвестирането, образователните сметки за деца, застрахователните полици за живот, автомобили и домове.

Здравейте, скъпи приятели, клиенти и читатели! Преди да започна с темата днес, искам да благодаря на всички вас, които ми се обаждате с въпроси и коментари, и на тези, които ми съобщават, че една от основните причини да четат вестника е финансовата рубрика. Всичко това ме кара да се чувствам много щастлив, защото разбирам, че моят труд и този на госпожа Невена Георгиева се оценява и прави позитивна разлика в живота ви. 

Много от хората, които идват в офиса ми за консултация, независимо от това дали са българи или не, трудно разграничават спестяването от инвестирането. От познанието на тази разлика зависи дали ще подобрим стандарта си на живот или не.

В света, в който живеем, има само два основни начина на получаване на доходи. Първият е да сме наемни работници или да имаме собствен бизнес и да работим за себе си. Вторият е да имаме инвестирани пари, които работят за нас, докато ние спим, и да живеем от тях или да ги добавяме към дохода си.

Разликата между спестяването и инвестирането може да се обобщи с една дума: риск. В спестяването риск няма или е малък. В инвестирането е точно обратното - рискът е по-голям, но пък потенциалната възвръщаемост е доста по-висока. От друга страна обаче, съществува и страх, защото вложенията могат и да се загубят.

Инвестирането е дълга тема, за която няма място на тази страница. Затова ето накратко някои от най-известните средства за инвестиране. Освен акциите (stocks) и взаимните фондове (mutual funds) инвестиране се прави още в: ценни книжа (Bonds); недвижимо имущество (Real Estate); стоки за търгуване (Commodities); опции (Options); ценни метали (Precious Metals); частни Бизнеси (Private Businesses).

Някой наскоро ме попита колко време ми е отнело да започна да инвестирам своите пари, след като съм започнал да работя в тази индустрия. След като се запознах подробно с няколко варианта и се почувствах по-сигурен в плюсовете и рисковете на дадената програма, започнах да инвестирам по-смело и по-често. Това ми отне време и усърдно четене на литература, което правя и до ден днешен. Аз все пак не влагам пари във всички възможни инвестиции, а само в тези, които намирам за подходящи за моите цели и разбирания. От моята практика знам, че причините хората да се страхуват от инвестирането са следните:

- страх от провал с емоционален ефект: Не искам да изглеждам като глупак в очите на хората около мен;

- страх от провал с рационален ефект: Не искам за загубя парите, за които съм работил толкова усърдно;

- страх от измама: Не искам някой просто ей така да ме излъже и да ми вземе парите;

- интелигентски страх: Не искам да ме помислят за неинтелигентен и неначетен, ако загубя всичките си пари чрез даден бизнес или инвестиция.

Ето един пример от истинския живот. Имам позната, която наскоро ми сподели, че нейният свекър е на път да получи много голяма сума, буквално милиони, от бившата си компания, за която е работил. Това станало възможно след съдебно дело, което той е завел за получени здравословни проблеми покрай работата си. След старта на процеса нещата се обръщат така, че той има възможност да получи доста по-голяма сума от това, което е очаквал в началото. Проблемът е, че той дори не може да си представи да инвестира тези пари, защото го е страх да не ги загуби. Страхът и незнанието спират този човек от потенциални възможности да получава всеки ден допълнителни суми като дивиденти от милионите. И така да лиши семейството си, пък и своите златни години на пенсионер, от по-добри финансови моменти в живота. Това е и синдромът, от който страдат щастливците, спечелили в лотариите. В най-честия случай подир някоя и друга година те се връщат обратно в изходното положение, в което са били, преди да получат печалбата си.

Страхът от инвестирането не е нищо по-различно от всички други страхове в живота. Затова единственият начин да го преборим е да се изправим пред него и да започнем да опознаваме в детайли местата, където можем и искаме да инвестираме. Това отнема време и четене; консултации с хора като мен, които се занимават с инвестиране всекидневно; голяма доза търпение; стратегия. И не на последно място - желание! Всички ние трябва да знаем, че спестяването и инвестирането са две тотално различни неща и въпреки, че инвестирането е по-рисковано от спестяването - то ни предоставя далеч по-големи възможности за развитие на нашите капитали и начина ни на живот. Финансовата култура на един човек не се гради за ден или два. Това е дълъг и продължителен процес, който отнема години, но ни помага сами да контролираме живота и бъдещето си, а не да сме изцяло зависими от правителството и нашия работодател.

Това ли е всичко, което трябва да се знае за инвестирането? Това са основните неща, които са нужни на средностатистически човек, за да има обща култура за това как да започне да инвестира. Не всички инвестиции обаче са идентични и изглеждат по един и същ начин. За тази цел съм изградил различни подходи, които се прилагат специфично към всяка една ситуация. Тази информация е достъпна само за клиенти и сътрудници.