Живея в Америка от 17 години и искам да разбера повече за това къде е по-добре да инвестирам - в акции или във взаимни фондове? Много от моите приятели ме съветват да започна да купувам акции на компании вместо фондове, но сякаш аз все още не съм сигурна нито как работят акциите, нито пък фондовете.

Ако трябва да съм напълно директен с вас, бих споделил, че информацията, която е представена до момента за вашата финансова ситуация, е крайно недостатъчна, за да се каже категорично кой от тези два инструмента се вписва по-добре във вашата стратегия. Най-важното, което трябва да знаем, е какъв е вашият финансов план и какво се опитвате точно да направите за своето настояще, близко и далечно бъдеще.

Твърде много хора инвестират в различни финансови инструменти (някои го правят по-успешно, други не толкова), но нямат представа точно защо и каква е крайната им цел. Много често мои приятели и клиенти ме питат за мнението ми за определена компания и дали акциите на тази компания ще се вдигнат или ще паднат, и дали това е една добра инвестиция. Моят отговор е много простичък - аз ги питам как са попаднали на тази компания и как тя се вписва в цялостната им финансова стратегия. За моя изненада над 85% от тях нямат финансов план за бъдещето и не знаят какво да очакват и какво точно искат от парите си през следващите 5, 10, 15 или 20 години. Повечето от тях слушат приятели, които им дават съвети да инвестират в тази или онази акция на компания, която в момента се движи много добре. Същото се отнася за инвестирането в недвижими имоти, фондове, бизнеси и т.н.

За да можем да преценим адекватно дали един финансов инструмент е добър или не за даден човек, трябва да видим какви са очакванията, стратегията и целите му. Има много хора, които обичат да инвестират в недвижими имоти и това подхожда много на тяхната стратегия, докато същите тези недвижими имоти могат да се окажат пагубни за други, които имат тотално различни цели.

Това, което е добре моите читатели да разберат, е да не бързат да отписват или боготворят различните финансови операции и инструменти, а да избистрят своята стратегия и план. След като знаем какво точно искаме и защо го искаме от нашите пари, ще е много лесно да кажем дали трябва да използваме само акции, само фондове или комбинация от няколко различни финансови инструмента едновременно. Мнозина бързат да отписват даден вид финансови инструменти с лека ръка, защото са прочели „нещо" в интернет, какъвто е случаят например с така наречените annuities. Истината е, че те са прекрасен начин да подсигурим доход за пенсиониране и играят ролята на частна пенсия, но не са подходящи за всеки един инвеститор и неговата стратегия. Наскоро четох мнението на един, така наречен експерт, който говори за тях, сякаш те са нещо, което трябва да се избягва на всяка цена, а от моя опит през последните почти 9 години мога да дам десетки примери, че това съвсем не е така. Много от тези annuities са инвестирани на пазара и имат много добра възвръщаемост. Бъдете внимателни откъде получавате информацията си и се допитайте до хора, които всекидневно работят в тази сфера, за да избистрите финансовата си стратегия, а инструментите, които ще използвате през годините, докато натрупвате своето състояние, ще се променят, но промяната трябва да става плавно и с много внимание и никога като плод на емоция. Само тогава можем да кажем, че сме преборили страха от инвестирането и сме намерили емоционалното състояние, в което можем комфортно да се настаним и да се съсредоточим върху постигането на финансовите си цели, без това да е основен източник на стрес в живота ни.

 

Вие пишете за начини за намаляване на данъчното облагане в различни форми. А помагате ли на хората с годишните данъчни декларации?

Мнозина вече са ме питали това. В момента не се занимавам със счетоводни услуги, защото съм изключително зает с всичко останало от света на финансите, но в името на клиентите ми и тяхното удобство вече работя върху система за интегриране на всички тези данъчни услуги в моята специализация чрез висококвалифицирани счетоводители, които с удоволствие бих препоръчал на хора, които се нуждаят от този вид услуги. Аз лично смятам, че човек трябва фокусира вниманието си върху това, което обича и в което е добър, а моята страст и сила е в подготвянето на ефективни финансови и инвестиционни програми. От гледна точка за данъчната облагаемост на парите ви има хора, които са по-компетентни от мен и в зависимост от вашата ситуация с удоволствие бих ви свързал със специалист в тази сфера.