Здравейте, приятели! Изключително се радвам, че всяка една седмица имам изключителната възможност да помагам на много от вас, които идват в офиса ми и ми се обаждат по телефона, за да дискутираме вашите финансови проблеми и техните решения. Въпросът и моят отговор днес е за това как да избегнете надплащането на основните видове застраховки и как вече да разпознавате нещата, за които трябва да внимавате, когато закупувате каквато и да е полица. 

В момента аз и съпругът ми имаме застраховки „Живот", но през миналата година нашата агентка ми предложи да прибавим децата ни, за които закупихме отделни полици. Това, което ме притеснява и искам да споделя, е, че плащаме изключително много пари за тях ($263 на месец) и не знам дали това е най-доброто, което съществува на пазара. Имайте предвид, че сме в сравнително добро здравословно състояние и сме само на 28 и 30 г., което по принцип не предразполага към много голям риск за застрахователната компания, поне от това, което съм чувала.

Другото, което искам да знам, е дали има начин всички ние да сме под една семейна полица, защото все пак децата ни са само на 3 и 5 години и според полиците техните застраховки са за по-голяма сума ($180,000 на всяко от тях), което не е логично, а тези на мен и на мъжа ми са само за $100,000 на човек, а всъщност ние сме тези, които работим и изкарваме доходите в дома ни. Моето лично желание е да преразгледаме тези полици и да ги обединим в една семейна полица, възможно ли е това? - Т. П. от Норидж, Илинойс

След като прочетох внимателно няколко пъти написаното от вас, мога категорично да кажа, че има няколко много фундаментални неща, които са неправилни в подхода и начина, по който е подходил агентът от застрахователната ви компания. Първото нещо, което забелязах, е, че сумата, която плащате на месец, е наистина твърде висока за предоставеното ви покритие от по $100,000 на вас и съпруга ви и по $180,000 на децата ви. Имайки предвид, че сте само на тридесет и няколко години това би трябвало да е с пъти по-малко. Моето предположение е, че сте подведени от агента ви в няколко сфери. Нека да започнем с това, че полиците ви са невероятно оскъпени, защото са разделени една от друга, което предразполага към допълнителни такси, които се вземат по веднъж на всяка година и варират между $75 и 150 за всяка полица, което автоматично вдига месечните ви вноски, след като тези пари са разхвърлени по тях. Базирайки се на опита ми в последните почти 8 години, съдейки по това колко ниско е покритието ви, най-вероятно са ви били продадени ,,грешните полици", които са т.нар. Whole Life, Variable Life и Universal Life.  Както писах в по-ранни статии, те са ,,канцерогенни" за вашето финансово здраве и благополучие, защото с течение на времето парите, които сте вкарали в тях, се самоизяждат и вие ще трябва да доплащате, за да ги задържите активни.

Второто нещо, което просто ме кара да се държа за главата от недоумение, е сумата, за която са ви предложили да застраховате децата си, което е пълно безумие от страна на човека, който ви е продал полиците. Причината за тези мои разсъждения е много лесно обяснима - вашите деца не носят доход и финансови постъпления в къщата ви, на тях не им е нужно да имат застраховка „Живот", по-скоро те се нуждаят от спестовни сметки за образование, които ще им са нужни в бъдеще. Моя съвет относно детските полици е да се сведат до не повече от $10,000 покритие на всяко едно от тях, просто не дай си Боже, в случай на нужда, което при мен би ви струвало около $6 на месец и за двете деца комбинирано, а останалите пари да се вложат в спестовни сметки за тях и за тяхното бъдеще.

Причината много агенти да продават такива полици е само и единствено да правят пари от семейството ви за много години напред, което - меко казано - ме смущава, след като няма адекватно обяснение за действията им от финансова или морална гледна точка и абсолютно никакви предимства за вас като клиенти.

Последното, което ще кажа от гледна точка за всички тези полици, е, че не само е възможно, а дори е задължително те да се съберат в една семейна полица, както съм правил за всички мои клиенти през годините, които са били поставени във вашата ситуация, и това абсолютно винаги е водело до драстично намаляване на вноските и до свеждането на тези годишни такси до абсолютния минимум.