До коя дата трябва да се регистрирам по новата здравна реформа, ако не искам да имам финансова санкция. В много от медиите чувам две различни дати - едната е 23 декември, а другата е края на март 2013 г. - С. И. от Чикаго, Илинойс

Много хубав въпрос, който явно мъчи много хора в последните седмици. Истината е, че ако искате да имате медицинска застраховка под новата програма на президента Обама и тя да започва от 1 януари на 2014 година, трябва да се регистрирате до 23 декември 2013 година. Това вече са направили над 350,000 души в цялата страна, което е доста малък процент от населението. От друга страна, ако не бързате или нямате спешни нужди от застраховка, която да ви покрива от началото на годината, то може да изчакате и да се регистрирате до 31 март 2014 г. и след като направите това, все още ще имате пълни привилегии да ползвате този вид застраховка в пълната й форма и в същото време ще избегнете финансови глоби и наказания. Ако обаче не се регистрирате до края на март, може да попаднете под ударите на наказателния кодекс и да се наложи да платите глоба.

Попаднах на ваш текст, в който описвате различните видове пенсионноосигурителни сметки - 401k, Traditional IRA, Roth IRA. Вече съм на 59 години, работя, но нямам достъп до 401к чрез компанията ми,  а ми е наистина важно да започна да заделям определена сума, доколкото знам $6,000 е лимитът за годината, в една такава сметка, но не знам точно коя да използвам и къде би било най-добре да го направя в дадената ситуация? Има ли разлика в процентната лихва, която евентуално бих получил за парите си, ако например избера да съм в Traditional IRA вместо в Roth IRA? - С. Т. от Чикаго, Илинойс

Разбирам, че нямате достъп до пенсионна програма от вашия работодател, което автоматично намалява възможностите до Traditional и Roth IRA. В дадената ситуация винаги горещо препоръчвам Roth IRA, защото лихвите, които евентуално ще натрупате по спестяванията в следващите няколко години, няма да бъдат обложени с абсолютно никакъв данък, когато решите да ги използвате или изтеглите. От друга страна, ако решите да използвате Traditional IRA, то това ще ви даде възможност да приспаднете събраната сума за дадена календарна година от облагаемите ви данъци и може да вземете малко повече от данъчни надбавки, след като подадете данъчните си декларации следващите години. Ако търсите по-изгодния вариант за плащане на по-малък данък, то определено Roth IRA е добър избор за вас. Но при всеки е различно, особено при хора, които имат бизнес и се нуждаят да приспадат повече суми от данъците си. Доколкото разбрах, вие работите за компания и това не се отнася за вас в пълна степен. Определено Roth IRA ще ви даде по-добра алтернатива от данъчна гледна точка.

Относно това какво е съотношението между възвръщаемостта на инвестициите в Roth IRA и Traditional IRA, то е зависимо само и единствено от фондовете, които са заложени в основата на тези пенсионни сметки. Много хора са ми задавали този въпрос и истината е, че можете да имате една и съща процентова лихва независимо дали използвате Roth или Traditional, но след като платите данъците на печалбите, ще имате повече пари в джоба си, ако използвате Roth IRA. Що се отнася до типа фондове, които ви съветвам да използвате, ориентирайте се към нещо средно между консервативните и агресивните, защото парите най-вероятно ще бъдат използвани след няколко години, когато се пенсионирате, и ви трябва солидна стратегия за защита на парите, за да не стане така, че стоковият пазар се срине точно когато ви се наложи да използвате парите си. Като цяло ще се радвам да ви помогна да изградим една добра и детайлна стратегия за цялостната ви пенсионна програма, заповядайте в офиса ми и ще направя каквото е по силите ми, за да ви дам няколко различни гледни точки, които са подкрепени с номера и изчисления. Това ще ви даде още по-добра представа за възможностите, които имате на разположение.