Как бихте оценили вашата 2014 година до момента от гледна точка на финансите? Страхотна, добра или катастрофална? Какъвто и да е отговорът на този въпрос, знам, че човек винаги може да промени нещата, като започне да променя изградените си навици. Особено когато се отнася до пари. И тъй като ефектите на рецесията все още са много видими за повечето потребители, през изминалата година видяхме повече хора отново да се чувстват по-комфортно в магазините, но и такива, които все още едва могат да свържат двата края. Така че днес реших да ви дам някои съвети, на които съм научил хората през последните няколко години за това как да добавят допълнителна стойност към техния финансов план и стратегия.

1. ПАРИЧНО СЪСТОЯНИЕ

Съвет №1: Срещнете се с вашия финансов консултант, за да изготвите план за следващите няколко години. Първата стъпка от него е да разберете своята ,,нетна стойност". Товя е просто изчисление на всички активи (собствеността - пари, инвестиции, имоти...) минус всички пасиви (дълговете - по кредитни карти, ипотека, заем за автомобил...). Една от основните ни цели е да увеличим нетната стойност и финансовото състояние, а това се постига най-лесно чрез намаляване на пасивите, защото това е, което искат всички хора, нали? От личен опит знам, че 90% от клиентите, на които съм помагал, нямат никаква представа каква е тяхната нетна стойност, поради което финансовият им план е обречен на провал.

2. СПРЕТЕ БЕЗРАЗБОРНОТО ХАРЧЕНЕ С КРЕДИТНИТЕ КАРТИ

Единственият начин да изплатите кредитните си задължения и карти е да спрете да ги използвате и да се научите как да използвате пари в брой по най-ефективния начин. Бих ви препоръчал всеки път, преди да тръгнете към кварталния магазин или големия търговски център, да спрете до вашата банка или банкомат и да вземете пари в брой - точно толкова, колкото ще ви трябват. Оставете картите си у дома. А имам и по-добра идея - вземете найлонова торбичка, напълнете я догоре с лед и вода и пуснете кредитните си карти вътре. Сложете я после във фризера, запечатана добре. След като замръзне, я снимайте и споделете снимката с приятелите. Това е начин някои навици за безконтролно харчене да се променят.

 3. ЗАЗДРАВЕТЕ СПЕСТОВНАТА СИ СМЕТКА 

Започнете да плащате първо на себе си при получаване на заплата. Свържете банковия си ,,checking account" с вашия ,,savings account". След това определeте конкретна дата, на която всеки месец конкретна сума пари да се прехвърлят от checking-а в спестовната ви сметка. Така ще натрупвате повече спестявания, а и ще промените още един от навиците си за харчене.

4. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА БЛИЗКИТЕ СИ

44% от хората в САЩ не са застраховани, но искат да защитят любимите си хора със застраховка живот. Разбира се, по-добре е да не се налага да я ползвате, но ако разполагате със застраховка ,,Живот", то кога за последно погледнахте документите и сте изчели какво пише в тях? За да узнаете, когато правите вноската си, как точно работят тези застраховки, прочетете ,,Тайните на богатите в Америка". Мога да ви предоставя безплатен екземпляр. Ако обаче мразите да четете книги, най-простото нещо, което можете да направите, е да седнете с мен на чаша кафе, за да ви дам някои съвети за тънкостите при четене на застрахователни документи. 

5. ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА МЕЖДУ ,,НУЖДИ" И ,,ПРИЩЕВКИ"

Премахнете  някои ,,прищевки" от списъка си и заделяйте повече пари в пенсионни фондове и спестовни сметки. Ясно е, че повечето от нашите желания са плод на ,,състезанието" със съседите и приятелите да купим и ние нови уреди като тях, но все пак този ,,конкурс по пазаруване" не води въобще към финансов успех. Това, че вашият съсед има хубава, нова и лъскава кола пред гаража си, не означава, че семейството му си е изградило нужната финансова или застрахователна сигурност. А ако ние не сме отговорни за семействата, които сме поели отговорност да създадем, кой би трябвало да бъде отговорен за хората, които обичаме?

Това са само няколко от многото  възможни съвети за подобряване на финансовите ни навици. Надявам се, че те ще ви помогнат да намерите финансовите си приоритети и ще ви насочат в правилната посока.