сн. „Джамала“

В самия център на Националния зоопарк и аквариум в Канбера - столицата на Австралия, се намира необичаен хотел. „Джамала" предлага на своите посетители уникално преживяване непосредствено в компанията на диви животни. Хотелът е творение на австралийска двойка Ричард и Морийн Тиндейл. Още през 1998 г. те решават да последват своята мечта - да създадат африканска среда на обитаване за дивите животни в Австралия.

Двойката се отправя до Африка в търсене на идеи и, разбира се, животни. Същата година Морийн и Ричард купуват неголям зоопарк в Канбера. Зоопаркът е преобразен напълно, а съпрузите Тиндейл буквално са го превърнали в свой дом. Те са построили в центъра му вила, която в момента функционира като хотел.

След 17 години упорит труд Ричард и Морийн решават да направят крачка напред - да създадат уникално място за хората, които споделят тяхната страст. Там те ще могат да се събудят на сантиметри от мечка или пък да съзрат главата на жираф на своя балкон. И ето че идва 2014 година - тогава мечтата им се сбъдва. Открит е първият в Австралия хотел сафари. Хотелът предлага 18 стаи. Всички те имат достъп до животните. Някои се намират в непосредствена близост до тях, а други представляват едно цяло с обитанията им. Интериорът е изпълнен в колоритен африкански стил, допълнен с декоративни елементи от животинския свят. Хотелският комплекс е разделен на 3 зони - „Ушака" (тематични стаи и апартаменти в основната сграда), „Жираф" (вили на територията на обитанията на жирафите) и зона „Джънгъл" (къщи, чиито стаи съседстват с обитанията на диви животни).

Стаите в главната сграда нямат пряк излаз до животните, но в тях има нещо друго. Тук се намират аквариумите с акули и други обитатели на подводния свят. На някои тераси са разположени обитанията на лемурите, хиените и приматите. Тези стаи са идеални за по-големи семейства - те побират до 6 души. Като правило животните прекарват часовете следобед редом до бунгалото и често се заглеждат по гостите с надеждата, че ще получат някое лакомство от тях.

Зоната „Джънгъл" е основната забележителност в „Джамала". Тя е най-търсената. Включва в себе си 5 отделни апартамента, разхвърляни из целия зоопарк. Всеки един от тях предлага отдих непосредствено до клетката на хищник. Можете да избирате между кафява мечка, лъв, тигър, малайска мечка или гепард. От тях ще ви дели само едно стъкло. Така можете да полежите във ваната и да гледате право в очите кафявата мечка, да поспите на няколко метра от тигър и т.н.

Допреди време цената на стаите в зависимост от зоната варираше между $950 и $1,800 за 18-часово пребиваване в хотела. Пакетите включват в себе си 2 частни екскурзии из зоопарка, а също така и няколко варианта за хранене, включващи обяд или вечеря с гледка към обитанията на лъвовете и хиените.