сн. „Хъфингтън пост“

Когато изтървем храна на пода, добре ли е да я изядем, ако сме я вдигнали, преди да минат пет секунди? Според „5-секундното правило", ако храната не стои дълго на земята, тя не се замърсява от бактерии и боклук и продължава да е годна за ядене.

Пол Доусън, професор от университета Клемсън, се е заел да изследва как и за колко време се замърсява храната.

Въпреки че проверяването на правилото за петте секунди не е от първостепенна важност за науката, си струва да се изследват митовете за храната, защото те изграждат отношението ни към нея, аргументира се ученият. Вярно ли е, че петте секунди са бариерата, която разделя храната от отровата? Отговорът е малко по-сложен от „да" или „не" и зависи от това колко е мръсен подът и колко бактерии могат да се придвижат до храната за няколко секунди. Oткъде тогава идва това правило?

Чуденето дали храната става за ядене, след като е паднала на земята, е доста разпространено. Възможно е преиначена случка с американската телевизионна готвачка Джулия Чайлд да е допринесла за този мит.

Става дума за момент от шоуто й, в който тя изтърва картофена палачинка на котлона, докато я обръща, а след това я връща в тигана с думите, че когато човек е сам в кухнята, може да си позволи да скрие гафа си. Някои почитатели на Чайлд обаче твърдят, че тя е изтървала не картофена палачинка, а агнешко месо, и то не на котлона, а на пода.

Колкото до петте секунди, не е никак лесно да се проследи как е определено това време. Според проучвания обаче това правило е познато на повечето хора и много от тях са склонни да го следват. Най-ранната проверка на петсекундното правило се приписва на Джилиан Кларк, ученичка от Илинойс, която го тествала, като поставяла храна върху замърсени с бактерии плочки за различни интервали от време. Според нейните резултати пет секунди са достатъчно време храната да се зарази.

Подобни изследвания е направил и професор Доусън. Неговото заключение е, че има много по-голямо значение какъв е броят на бактериите на пода, отколкото колко време е прекарала храната върху него. Освен това станало ясно, че темповете на замърсяване на храната с бактерии се забавят с напредване на времето.

Проф. Доусън е открил още, че има значение на какъв тип настилка пада храната. Изглежда е по-безопасно човек да изтърве храна върху килима, отколкото върху дървен под или теракота - от замърсен с бактерии салмонела килим на паднала върху него храна се прехвърлили по-малко от 1% от бактериите. При идентичен тест с дървена настилка и теракота прехвърлените върху храната бактерии достигнали между 48 и 70%. През миналата година университетът Астън във Великобритания е провел същото изследване и е получил подобни резултати. 

И така - да ядем ли храна, паднала за секунда на пода? Дори и процентът на прехвърлените бактерии да е много малък, това е достатъчно, за да ви разболее. Освен това някои бактерии са толкова вирулентни, че са нужни едва няколко клетки от тях, за да се заразите. Все пак е редно да се отбележи, че вероятността такъв тип бактерии да попаднат на повечето типове повърхности е много малка. Има много други начини да влезем в контакт с бактерии - сурова храна, влажни повърхности, кихане, кашляне и т.н. Така че следващия път, когато се чудите дали да хапнете нещо, паднало на земята, знайте, че шансовете са на ваша страна, но ако там, където е паднала храната, има бактерии, те със сигурност са я замърсили. Най-добрият подход е да пазим повърхностите наоколо чисти, казват учените.