Турските власти са започнали разследвания срещу 600 души във връзка със сградите, които се срутиха при катастрофалните земетресения в Южна Турция по-рано този месец, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на министъра на правосъдието Бекир Боздаг. При бедствието загинаха над 50 000 души. Министърът съобщи, че 184 от общо 612 заподозрени са задържани в очакване на съдебен процес. Сред задържаните са строителни предприемачи и собственици на сгради, каза Боздаг от координационен център в Диарбекир, Югоизточна Турция. "Откриването на доказателства в сградите продължава като основа за наказателно разследване", добави Боздаг.

Над 170 хиляди сгради се сринаха из основи или бяха сериозно повредени при земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер, причинили смъртта на десетки хиляди хора в Южна Турция и Северна Сирия. Експертите твърдят, че много от срутените постройки са били изградени с некачествени материали и методи, неотговарящи на държавните стандарти. Опозиционни партии обвиниха правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не е успяло да наложи строителните разпоредби.

Сред задържаните е и кметът на град Нурдагъ, едно от най-пострадалите при земетресенията места, за когото се твърди, че не е осигурил извършването на строителни проверки.