Във вторник законодателите на щата Тенеси приеха законопроект, който позволява на учителите в щата да носят скрито оръжие в училище. Законопроектът беше одобрен с 68-28 гласа в доминираната от републиканците Камара на представителите на Тенеси. Сенатът на щата прие законопроекта по-рано този месец.

В Тенеси се водят разгорещени дебати относно законите за оръжията, след като миналата година при стрелба в училище в Нашвил загинаха три деца и трима възрастни служители. Някои от демократите в Камарата на представителите помогнаха за провеждането на протести в Капитолия, което доведе до краткото им изключване от органа миналата година.

Републиканците и други консерватори често настояват учителите да бъдат въоръжени в отговор на многобройните стрелби в училища, които се случиха в САЩ през последните 25 години. Поддръжниците на тези мерки твърдят, че въоръжените учители възпират потенциалните стрелци в училищата. Противниците твърдят, че оръжията в училище вероятно ще доведат само до трагични случайни изстрели.

По данни на  Giffords Law Center, група за безопасност на оръжията, около половината от щатите в САЩ позволяват на учителите или други училищни служители да носят огнестрелно оръжие на територията на училището. Законопроектът на Тенеси гласи, че всяко лице, което иска да носи скрит пистолет в училище, ще трябва да премине поне 40-часово обучение по полицейска работа в училище. Разходите за обучението, заедно с огнестрелното оръжие, се заплащат от лицето.

Според законопроекта самоличността на учителя или служителя, който носи оръжие, няма да бъде публично достояние. Ръководителите на училището трябва да дадат одобрение за носенето на оръжие, а местните правоприлагащи органи трябва да бъдат информирани за самоличността на лицето, което носи оръжие.