Виртуалната реалност вече не е само научна фантастика. Тя навлиза във все повече индустрии и променя облика на дигиталния свят.

Виртуалната реалност е поредното доказателство, че технологиите продължават да изменят света, в който живеем.

Екипът на BG VOICE влезе в първия състезателен VR клуб в Източна Европа Red zone VR Racing. Той се намира в София, кв. Дианабад.

Какво представлява?

Симулатори предават всяко едно движение от автомобила и пистата, а VR очилата пренасят човек на самото място.

Клубът е посещаван както от обикновени хора с цел забавление, така и от професионални състезатели, които тренират. Могат в клуба да се състезават едновременно седем човека. Това е абсолютен пример за виртуалното пространство, в което потребителите могат да взаимодействат помежду си във виртуална среда. Това е конвергенция на реални и виртуални светове, създаване на нова реалност, която съществува едновременно с физическия свят.

Денис Стойнев е основател на Red Zone VR Racing Lounge.

“Идеята с месеци я подготвях”, каза пред BG VOICE Денис. Той сподели, че отдавна автомобилите са му голяма страст.

“Не съм състезател, просто са ми страст, обичам ги от малък.”

До преди половин година Денис работи като уеб програмист в голяма компания. Той разказва, че нищо не му е липсвало, дори и от финансовата страна. Идеята да изпълни мечтата си обаче, се оказва по-голяма от каквото и да било.

“Един ден просто реших да си следвам мечтите и оставих всичко. Тогава стартирах залата. И сега съм много щастлив, защото правя нещо, което обичам”, споделя той.

Клубът

В Red Zone всеки детайл е направен така, че максимално усещането да се доближава до реалността.

“Нашите платформи придават всяко едно движение от колата и пистата, а с очилата за виртуална реалност направо се пренасяте там.” Специфичното на тези платформи е, че могат да пресъздават губенето на сцепление. “Добре е да се усети, за да могат хората да придобият опит и да не се стресират като им се случи това нещо на пътя в реалния живот.”

Специални волани допълват цялото усещане. Те са същите като в болида на Ферари - лицензирани и разработени с тях.

Педалите са направени да симулират същата физика като в кола. Спирачката е с усилие и може да премери всеки един милиметър от натискането. Съединител, газ и спирачка - оборудването е пълно за тези, които се учат да карат в момента. Удобствата и екстрите са най-различни, като човек може да избере не само модела на автомобила, но и с каква скоростна кутия да бъде.

Мисията

Оказва се, че това може да бъде не просто забавление, но и начин да се образова човек, смята създателят на клуба.

“Това е перфектната алтернатива за високата скорост, защото тук може да дойдеш и да изкараш цялата агресия, която имаш. “

Дори човек да се удари няма застрашени и нищо фатално не може да се случи. Шофирането във VR клуба може да пресъздаде всяка една ситуация от реалността, което би направило човек много по-подготвен в живота.

“Като вдигнеш 200-250, някой те засече и просто няма как да спреш, какво ще последва - това може да го осъзнаеш тук, а не в реалния живот, когато вече може да е късно.”

“Това е една от главните ни мисии с тази зала - да намалим малко агресията на пътя чрез образование”, казва Денис