Двама осъдени убийци бяха екзекутирани чрез смъртоносна инжекция в САЩ на 16 ноември - един в Алабама и един в Тексас, съобщи АФП.

49-годишният Кейси Макуортър е осъден на смърт в затвора в Атмор, Алабама, за убийството на Едуард Уилямс през 1993 г., който е застрелян по време на грабеж. По време на престъплението Макуортър току-що е бил навършил 18 години. Двамата му съучастници, единият от които е син на убития, са на 16 и 15 години и са пощадени от смъртна присъда, тъй като са били непълнолетни.

53-годишният Дейвид Рентерия беше екзекутиран в затвора в град Хънтсвил, щата Тексас, за убийството на петгодишното момиченце Александра Флорес през ноември 2001 г. Той е осъден за отвличането на Флорес от магазин Walmart в Ел Пасо, Тексас, където тя е пазарувала за Коледа с родителите си. Обгореното ѝ тяло е намерено на следващия ден. Тя е била удушена.

По време на съдебния процес Рентерия твърди, че е бил принуден от членове на банда да се отърве от тялото на момичето, но отрича да я е убил. В последната си реч Рентерия помоли за прошка роднините на Флорес и други хора, на които е причинил болка.

"Няма ден, в който да не мисля за съдбовното събитие от онзи ден и за това, което се случи", казва той, според изявление на Департамента по наказателно правосъдие на Тексас, който потвърди екзекуцията.

През тази година в Тексас са извършени седем екзекуции, а в САЩ - 21. Според неотдавнашно проучване на Галъп 53% от американците подкрепят смъртното наказание за човек, осъден за убийство, което е най-ниското ниво на подкрепа от 1972 г. насам. Смъртното наказание е отменено в 23 американски щата, а в три други - Калифорния, Орегон и Пенсилвания - е наложен мораториум върху прилагането му.

Тази година екзекуции бяха извършени в пет щата: Алабама, Флорида, Мисури, Оклахома и Тексас.