Първият български филм, сниман в Америка, излиза на голям екран в началото на май. „До Чикаго и отзад" е по скандалната книга със същото име, която малко вулгарно разказва за живота на част от българите в САЩ.

Премиерата е в петък, 10 май, в Patio Theater в Чикаго (6008 W Irving Park Rd) - едно от най-старите кина в града, а залата може да побере рекордните 2,000 души. Билетите са само по 10 долара, а лентата продължава над 2 часа. Въпросът, който вълнува всички е дали и филмът е толкова вулгарен като книгата.

„Не мисля, че е вулгарен или порнографски. Колкото и да е трудно за вярване", казва пред BG VOICE режисьорът Емилия Узунова. „Запази ли сме част от оригиналния език на книгата защото това са героите, техния  начин на изказване." Секс сцени не липсват, но са представени с мярка, уверяват от екипа.

„Мисля, че ще има повече позитивни коментари, отколкото негативни", казва пък автора на книгата Николай Стефанов, който съчо е част от екипа на филма и дори има роля в него. „Според мен ще бъдат приятно изненадани".

„До Чикаго и отзад" доби скандална популярност преди около две години. Книгата описва част от българската общност във Ветровития град. На своите 240 страници авторът Николай Стефанов разказва историите на няколко поколения имигранти и техните преплитащи се съдби. Героите му носят прякори като Вожда, Красьо Змията, Картофа, Плюнката и Балатума, Миро Бореца, Боби Гюлето...

„Много хора ще бъдат обидени, ще кажат „мен ли визират", казва Еми. „Те са събирателни образи на различни реално съществуващи хора", обяснява Стефанов. Много от историите в книгата са се случили наистина в последните 10-12 години. Във филма обаче има доста промени в действието от оригиналната книга, но провокацията остава. „Това е отражението на истината.

Явно истината е скандална",

отбелязва Ники Стефанов, който присъства на снимките на всички сцени.

Актьорите са група българи-ентусиасти, живеещи в Чикаго, но в една от главните роли е и наша студентка от Германия, която идва тук специално за снимките. бщо 25 актьори се превъплъщават в героите от филма.

Към тях се добавят още десетки с епизодични роли и статисти. Техническият екип е от пет души. 60-те сцени от лентата са снимани на познати български места и заведения като „Авангард", „Мираж", „Механата", Eagles, Chicago by night и др., за да се запази автентичното усещане.

Един от най-драматичните моменти в книгата е зверска катастрофа, която оставя един от главните герои в болница, а младото и невинно момиче с него в колата умира на място. Оказва се, че екшънът е част и от сюжета на филма, а сцената е снимана на магистралата I-90 в Чикаго с реално движещи се автомобили и камиони. Дали обаче Емилия Узунова е запазила трагичния край на книгата или го е променила, ще разберем на премиерата на 10 май.

От месец

в Youtube върви и трейлър към филма,

който обаче не разкрива много от сюжета. „Реших да бъде по-кинаджийски, не мелодраматичен", отбелязва Узунова. 

Сцените са заснети от юли до октомври миналата година, а монтажът е отнел над 3 месеца. „В момента добавяме надписи и на няколко места още липсва музика, но до дни филмът ще е готов на 100%.", казва Емилия Узунова.

Това е първият й проект от такъв мащаб. В момента тя завършва висшето си образование и вече работи по втори филм, който ще бъде дипломната й работа. „Разрешителни, кастинг, всичко отначало, така че не остава време за почивка", казва тя.

Младата режисьорка се надява, че хората ще бъдат достатъчно широко скроени и ще дадат шанс на филма, за който вече има какви ли не слухове. „Всеки, който желае нека да заповяда да го види, да си каже мнението. Който не го е видял, няма право да говори", казва Узунова.

 Излезе втора част на скандалната книга

do-chicago-i-otzad2-kniga_100От два месеца читателите в интернет могат да купят втората част от скандалната книга на Николай Стефанов „До Чикаго и отзад 2". А от няколко дни тя е вече достъпна и в печатна версия по българските магазини във Ветровития град. „Продава се по-бързо от първата част", казва Стефанов. Според него новата му книга е по-хумористична и с по-малко драма от първата. Писателят е запазил някои от старите герои, но има и нови персонажи. „Героите като цяло са по-малко от първата част, сюжетът е по-лек и съм наблегнал повече на диалога.", казва Стефанов. Но ако очаквате много секс и вулгарен език, като в предишната, ще бъдете разочаровани. „Не исках да ставам банален", отбелязва Николай. И сега книгата е базирана на реални лица и събития. Според автора героите този път са много по-лесни за разпознаване защото са конкретни, а в първата част са били по-скоро събирателни образи. „Мисля, че много хора ще намерят втората част за доста по-скандална от първата", казва Стефанов.