„Патиланско царство" е най-новото, но и най-различното българско училище в Америка. Тук децата не само учат български език, история и география по програмите на МОН, но след редовните учебни занятия се включват и в извънкласна дейност - рисуват, пеят, танцуват. За 3 години съществуване - първоначално като „Арт адвенчърс" - питомците му имат вече доста концерти и шоута зад гърба си.

Най-любопитното обаче предстои в края на тази седмица. На 17 април в школото ще прослушват кандидати в конкурса за хайдушка и възрожденска песен. Одобрените от специално компетентно жури участници ще бъдат включени в тържествен концерт, посветен на 140 г. от Априлското въстание. Концертът и конкурсът ще се проведат в един ден - на 22 май от 6 часа p.m. в CUNY AUDITORIUM - GUERIN PREP HIGH SCHOOL 8001 W. Belmont Ave, River Grove, Il, 60171.

Всички участници ще бъдат наградени и ще пеят отново на 5 юни, когато пък е предвиден пикник под наслов „Хайдушко сборище" със състезателни игри между „четници". Отново всичко ще бъде посветено на Априлското въстание и деня на Ботев 2 юни. Основен двигател на всички тези български събития в Америка е Роси Димитрова. Тя е от Бургас, а в Родината е ръководила фолклорен състав. Школото получава огромна помощ и от мото клуб „Хайдути", които дават рамо на организацията.

„Поддържаме връзка с различни спортни клубове, с които разменяме идеи за хайдушките игри. Няма да има чалги, всичко ще бъде само българско и истинско, уверява г-жа Димитрова. - Освен това ще търсим таланти, които трябва да се подкрепят. Основната идея е повече българи да пеят хубави български песни и да се предава тази любов на децата."

А за предстоящия Великден „Патиланско царство" подготвя весело модерно шоу, съвсем различно от изброените вече начинания. „Ние сме училище, в което обединяваме децата в името на изкуството. Ще има изпълнения на български и световни хитове, хип-хоп и латино танци (участва полска компания за танци), невероятните гимнастички от „Райз ъп", с които вече правим 4-то шоу заедно. И най- специалният гост ще е магьосник, който ще покаже фокуси на децата. Всичко е много свежо и интересно с едничката идея децата и родителите да се забавляват, а Великият ден да се превърне и в детски празник", разказва г-жа Димитрова. Шоуто е на 30 април от 11:30 ч. в сградата на „Leela Theater".