Българи, измислили стикер, предпазващ банковите карти от скиминг атаки, получиха награда за иновации в производството на карти в Лас Вегас. Стикерът е създаден от 4-ма души и скрива данните от магнитната лента на кредитната или дебитната карта и те не могат да се откраднат чрез монтираното от измамниците в банкомата записващо устройство. Вместо това трансакцията се извършва от много по-защитения чип на картата. Изобретателите са Димитър Чобанов - компютърен специалист, Камен Несторов - IT специалист и инженер, Николай Цапрев - специалист по банкова сигурност, и Георги Кънев, който се занимава с човешки ресурси, продажби и търсене на пазари. Екипът разработва SkimProt от 2012 г. В края на 2013 г. той е на пазара. Произвежда се в печатница ,,Демакс", собственост на депутата от БСП Петър Кънев, който е баща на Георги. За създаването на стикера се минава през 6 отделни машини. Момчетата отишли на световното изложение за безопасни банкови продукти ,,Картес" с идеята да търсят пазар в Южна Америка. ,,Имахме едно малко щандче - 6 кв. м", разказва Емил Цолов, маркетингов мениджър на ,,СкимПрот". На него обаче не било позволено да се извършват продажби. С Емо бил и Мартин Джантов - отговарящ за продажбите в Южна Америка. Георги Кънев не могъл да получи визата си навреме. ,,Явно се притесниха, защото през последните 6 месеца бях ходил в Ирак, Русия, Китай и на други такива романтични местенца", надсмива се над случката Жоро.
Самото изложение било от 13 до 15 май. ,,В началото никой не ни обръщаше внимание, защото сме нова компания, а на това събитие ходят едни и същи фирми от над 20 г. Посетителският вход пък струва $700", разказва Георги. Това обаче не попречило на над 4 хиляди души да разгледат фестивала, който се провежда три пъти в годината - по веднъж в САЩ, Азия и Европа. Момчетата вече били ходили на едно от изданията му, колкото да се отъркат о големите играчи.

Всичко се променило в края на първата вечер. Тогава те получили наградата за иновации в сферата на банковите карти. Беше суперпризнание, защото продуктът ни не работи на американския пазар. Техните карти имат само магнитна лента без чип и това прави ,,СкимПрот" безполезен. Всъщност това била първата награда за вечерта. Наистина се изненадахме, защото конкуренцията беше страхотна. Една от другите фирми бе създала смарткарта. Тя има 3G, безжичен интернет и е функционална като таблет. Другата компания е с годишен оборот от над $1 млрд., разказват момчетата, чиито финанси не надхвърлят 5-цифрена сума годишно.
Още на следващия ден всяка голяма фирма минала през щанда на българите, за да се запознае с тях. ,,Беше невероятно, толкова много компании се интересуваха от нас. Промяната е огромна - вече и Америка е пазар, към който можем да се обърнем", разказват момчетата. Поставянето на чипове на US банковите карти трябва да започне доста след като това отдавна вече бе направено в България - през 2015 г. ,,Говорим си за 1,5 млрд. карти. Дори 1% да поискат ,,СкимПрот", пак е адски много", пресмятат младежите.

След наградата те разговаряли и със заинтересовани банки от Бразилия, Мексико, Дания, Англия, Германия и САЩ. Радват се, че имат и първия договор за разпространение в чужбина. Той е с най-голямата банка в ЮАР. ,,Дадохме им 5 хиляди бройки за най-лоялните им клиенти. Те са доволни и скоро ще има нова доставка", гордее се с постигнатото Георги. Африка и Южна Америка са най-благодатните за тях пазари, защото там скиминг измамите са напаст, а хората нямат пари. Затова са склонни да вложат минимална сума, за да защитят авоарите си. В България стикерът струва 9,90 лева.
Всъщност успехът им тръгва, след като за тях пишат в българската преса. ,,За една седмица след материала продадохме повече бройки, отколкото за цялото време преди това. Ние дори не знаехме, но се оказа, че в прегледа на печата в сутрешните блокове сме били акцент във всички предавания. Разбрахме го от приятели, които са гледали. Една от телевизиите дори им се обадила с думите: "Вие сте чело на първа страница на вестниците и наша топ новина. Искате ли да ни гостувате?"

Това обаче била единствената им телевизионна изява. В друга телевизия ги поканили и гримирали, но отпаднали в последния момент и така и не ги извикали отново. Те получили обаждания основно от български гастарбайтери. Направили пари и сега искат да подкрепят сънародници. Е, имаше и обещания, че ще продадат милион бройки. Естествено повече не чухме нищо от тези хора, казват изобретателите. Най-много им пречи обаче славата на българите като най-изпечените скиминг мошеници. 95% от тези измами по света се правят от български тарикати. Това е и причината на опаковката на ,,СкимПрот" никъде да не пише, че е създаден в България. Един германец пък предложил производството да се пренесе там. ,,Момчета, нямате представа как продава един надпис „Произведено в Германия", обяснил той. Засега обаче екипът няма такива планове. Измамници също се интересували живо от ,,СкимПрот". Те се срещнали с момчетата и им разказали, че в Испания има цяла общност, занимаваща се със скиминг. Те обаче били недоволни от българския стикер, който се оказал непробиваем за тях. От измамниците разбрахме, че сме успели, смеят се младежите. Те не могли да повярват докъде са стигнали, щом скимьорите сами идват при тях. Все пак се радват, че не са получили оферта за пласиране на дефектни стикери.

„СкимПрот" чака български и световен патент. Срокът за проверка е 2 г. Самият стикер е съставен от 4 слоя. Първият е защитно покритие, предпазващо лепенката при всекидневното използване на банковата карта. Вторият е магнитна лента със записан код, указващ на банкоматите да четат чипа на картата, и нули вместо информацията на магнитната лента. Екранизиращият слой е създаден специално за „СкимПрот". Той скрива напълно информацията от магнитната лента на картата. Последната съставка е специализирано лепило, което едновременно залепва добре към картата и може лесно да се отлепи при нужда. Ако на банкомата има скимер, то той ще получи от „СкимПрот" само  комбинация от много нули  и сервизния код на лепенката. Проблем може да се появи само ако банкоматът, който използва човек, не е снабден с четец за електронни чипове. Тогава лентата просто се отлепя от картата и за трансакцията се ползва обикновената с незащитеното магнитно покритие. Заради технологията си при отлепянето ,,СкимПрот" не оставя никакви следи по магнитната лента. След отлепянето не се препоръчва повторното залепване на стикера. ,,Това е първата защита срещу  скиминг, която предпазва картата, преди парите да са излезли от нея", обяснява Георги и допълва, че досега всички методи за защита са били насочени едва след извършване на кражбата.

Димитър Мартинов