show

Доналд Тръмп явно се надяваше да повтори успеха на Леброн Джеймс в Кливланд. Точно като него (през 2010 г.) милиардерът е недолюбван от собствената си партия. Завръщането на Леброн в "Кавалиърс" през 2014-а обаче му донесе нова любов, победи и титли. Но Тръмп не получи много любов в Кливланд, където се провежда партийната конференция на републиканците. Атаките срещу Клинтън в първия ден бяха засенчени от скандали, а когато официално получи номинацията във вторник, имаше мнозина със скръстени ръце. Нивото на ентусиазъм сред републиканците за техния кандидат също изглежда ниско.

Хаос и драма белязаха първата вечер на партийната конференция  в Quickens Loans Arena в Кливланд - именно в дома на отбора на Леброн Джеймс. Няколко щата от движението срещу Тръмп се опитаха да наложат гласуване на правилата. Ходът им изненада кампанията на милиардера, които бързо трябваше да съберат достатъчно гласове, за да се противопоставят на искането. В крайна сметка това беше последният процедурен ход на противниците на Тръмп и той не успя.

Партийната конференция на републиканците ще мине без висшия ешелон на партията, които масово пропускат събитието, на което официално ще изберат Тръмп за свой кандидат на изборите през ноември. За сметка на това на сцената излязоха много звезди, бивша актриса от сериала "Дързост и красота", бивша манекенка, шефът на федерацията UFC Дана Уайт и други шоумени в типичния за Тръмп стил. На сцената в Кливланд ще излезнат и много хора с фамилията Тръмп, които ще говорят за него.

А още първата вечер пред близо 20-те хиляди републиканци в Quickens Loans Arena застана съпругата на милиардера - Мелания Тръмп.

Тя трябваше да насочи прожектора върху съпруга си. Вместо това думите й бяха поставени под лупа. Мелания Тръмп беше обвинена, че е изкопирала речта на Мишел Обама от конференцията през 2008 година.

Ако бъдат сравнени дума по дума текстовете на двете изявления, то съвпаденията веднага се забелязват.

"От малка родителите ми ме научиха, че тряба да работиш усилено, за да постигнеш каквото искаш, твоята дума да е задължение и трябва да правиш това, каквото казваш, да спазваш обещанията си, да се отнасяш към хората с уважение. Те ме научиха и ми показаха ценностите и моралните стойности със своя живот всеки ден. Техния урок искам да предам и на нашия син, каза Мелания. - Ние трябва да предадем тези уроци на поколенията след нас. Защото искаме нашите деца в тази нация да знаят, че единствената граница за твоите постижения е силата на мечите ти и волята да работиш за тях, казва още в речта си съпругата на Тръмп."

"Барак и аз сме отгледани с едни и също ценности: че трябва да работиш усилено за онова, което искаш в живота, че твоята дума е задължение и трябва да правиш онова, което казваш, че ще направиш, че трябва да се отнасяш към хората с достойство и уважение дори и да не ги познаваш и дори да не си съгласен с тях", се казва в речта на Мишел Обама от 2008 година.

"Барак и аз целим да изградим животите си, водени от тези ценности, да ги предадем на следващото поколение. Защото искаме децата ни - и всички деца в тази нация, да знаят, че единственият лимит за твоите постижения е широтата на мечтите ти и волята да работиш за тях", казва още Обама.

Само час след като слезе от сцената в Кливланд, Мелания се превърна в тема номер 1. В интервю преди това тя каза, че си я писала сама с малко помощ от екипа на кампанията. Засега никой няма да бъде уволнен, но Тръмп е бил бесен, казват хора от екипа му.

Самият Тръмп също наруши партийните правила, включително и неписаното кандидатът да не се появява преди финалната вечер на конференцията. Във вторник го направи по сателит, а в понеделник излезе на сцената, за да представи съпругата си,  на култовото парче на "Куин" We are the champions. Но в туитър групата заяви, че това е станало без тяхното разрешение и против тяхното желание.

Във вторник кампанията се опита да рестартира конференцията и почти успя. Тръмп официално получи номинацията, след като събра достатъчен брой делегати, но ентусиазмът в залата беше далеч от обичайното. Говорителите, които се изредиха на сцената, успяха да следват линия на атака срещу Хилъри Клинтан и един след друг да убеждават избирателите, че не може да й се има доверие.

В сряда по програма говори кандидатът за вицепрезидент Майк Пенс - ултраконсерватовният губернатор на Индиана, а в четвъртък с огромно нетърпение се очаква речта на самия Доналд Тръмп и дали ще успее да донесе нужното единство в редиците на републиканците.

Лидерите им в Конгреса Пол Райън и Мич Маконъл се появиха в опит да покажат и призоват за партийно единение. Но това, изглежда, ще се случи трудно. Въпросът сега е дали въпреки раздвоената подкрепа, малкото ентусиазъм и липсата на партиен опит Тръмп все пак ще успее да донесе победа за себе си и на партийния отбор.

Предстои да разберем.

Тя е от Източна Европа и иска да е първа дама в САЩ - Мелания Тръмп

Мелания Тръмп все по-често, все по-смело и все по-охотно приема въпроси от типа на: „Как се виждате като първа дама в Белия дом?" „Ще бъда традиционна Първа дама - като Бети Форд или Джаки Кенеди" - скромно отговаря тя. Най-вероятно обаче 46-годишната днес съпруга на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп никога не си е и мечтала за приказката, която изживява в момента. Нейната история е историята на eдна истинска Пепеляшка. 

trump2222222222-1_354Тя е родена в малко градче в Словения, по онова време част от социалистическа Югославия, в панелно жилище. На 16 г. става модел и заминава за Милано, след това за Париж. Среща Доналд Тръмп през 1998 г. в Kit-Kat, клуб в Ню Йорк. Отказва да му даде телефонния си номер обаче, защото го е видяла да пристига на партито с друга жена. Според легендите той настоял и макар че историята мълчи как точно се е случило всичко, очевидно в крайна сметка Доналд е успял. Женят се през 2005 г., като на сватбата им в Палм бийч Мелания носи рокля на Dior за 200 хиляди долара. Когато я питат за хобитата й, Мелания отговаря чисто и просто: „Пилатес и да чета списания." Трогателно, нали? В момента обаче освен пилатес и четенето на списания тя си има и бизнес хобита - развива собствена линия бижута и козметика.

Ако съпругът й Доналд Тръмп влезе в Белия дом, Мелания ще е първата в историята Първа дама на САЩ, която е изцяло чужденка. И със сигурност ще е първата първа дама на САЩ, позирала за списание полугола, полегнала върху кожи и... хм, омотана във вериги (вижте галерията).

Доналд Тръмп обаче очевидно има предпочитания към източноевропейките предвид факта, че предишната му съпруга Ивана е родена в бивша Чехословакия. (eva.bg)