сн. „Марица“

Спортът и жегите са съвместими понятия. Но има основни правила, които трябва да се спазват, за да не стават бели. Лекарите разделят професионалния и организирания спорт от любителите спортисти. Защото при първия основната роля е на треньора и лекаря. Те трябва така да организират нещата, че да се избегне действието на максимално високите температури. Докато аматьорите решават, че имат свободно време, примерно в 16 ч., и отиват да бягат, независимо от горещините. Според специалиста по спортна медицина д-р Здравко Тарълов общите принципи могат да са два. Първият: много течности, и то вода или подсолен айрян. И вторият: стоене на сянка или поне с шапка с широка периферия и тъмни очила. Най-добре е водата да е минерална заради електролитния баланс. В никакъв случай не трябва да се пият енергийни напитки. Те съдържат известно количество кофеин, женшен и други леки стимуланти, които не са подходящи за горещото време.
Любимата напитка за аматьорите спортисти е бирата. Те много обичат след тренировка да изпият по едно светло пиво, смята д-р Тарълов и добавя, че няма никакви противопоказания, дори се отразява положително. Добре охлажда организма, съдържа и витамини. Но това важи за една бира, не една каса, подчертава специалистът. Излишно е да се казва, че цигарите са категорично забранени.
Добре е да запомни кои са безопасните часове за тренировка, имайки предвид температурите, които се очакват - над 35 градуса. Който е решил да бяга, примерно, трябва да го направи сутрин до 9 ч. Тогава въздухът все още е хладен. Или вечер след 20-20.30 ч., когато слънцето е доста ниско над хоризонта.