Google сдържа обещанието си, дадено през октомври по време на анонса на своя медиен стрийм плеър Chromecast Ultra. Интернет гигантът без никакъв рекламен шум започна да добавя в сектора Movies на своя електронен магазин Google Play нови филми със свръхголяма резолюция от 3840х2160 пиксела (формат Ultra HD 4K).

Засега филмите, които могат да бъда взети под наем или закупени, са твърде малко. Включени са филмите „Чапи", „Трансформърс", „Стар трек: отвъд" и някои други.

Освен това тази възможност е ограничена по региони, Chromecast Ultra устройства и Android TV телевизори с поддръжката на 4К. Тоест за смартфоните и уеб браузърите засега нищо повече от HD няма да има. Но процесът се раздвижи и с времето тези ограничения ще отпаднат. Очаква се до края на годината тази възможност да стане достъпна за всички Google Play потребители независимо от държавата, в която се намират. Всъщност точно такова бе обещанието на Google, дадено съвсем наскоро.

В показаното по-горе изображение добре се вижда, че закупуването на цифровите копия на филмите с 4К резолюция или вземането им под наем е около двойно по-скъпо, отколкото за версиите със значително по-ниския Full HD формат. До края на месеца тази услуга ще работи в тестов режим, а след това ще бъде предложена на потребителите.