Любомир Йорданов

Скандална и предизвикателна изложба, която би влудила всеки мюсюлманин, бе открита в България. 40 рисунки на женски лица и голи тела подреди в читалище „Постоянство" в Лом Милко Христов. Изложбата, която е първа за автора, е под наслов „Гмуркане под бурката". Женските тела, създадени от Христов с пестеливи, но стремителни линии, са изпълнени с динамика и страст. Те са израз на любов и свобода, които нe подлежат на табута, отбелязаха майстори на четката.

„Включих се и аз в дискусията за бурките, която тече през последните месеци у нас. За мен обаче бурката е по-скоро метафора - под нея може да се крие лице, но може и задник или пък мутра! Все пак задниците поне не могат да са двулични!", заяви самоукият художник.

55-годишният Милко Христов е учител по образование, но от години пише стихове, а вече и рисува. На откриването на изложбата си авторът представи и своята книга „Афоризми с клизми". „Заглавието дойде от само себе си - в нашата държава всичко става с клизма!", отбеляза авторът.

Сентенциите в книгата са като стрели, потопени в сарказъм и насочени към болните и уязвими места в обществото, политиката и самите нас. Повечето от тях са ехо от най-актуалните събития в държавата и синтезират в няколко думи хиляди недоволни гласове. Като умотворенията „Щом Темида държи везна, трябва да има и касов апарат! Но явно е в сивата икономика." Или: „Аз съм бежаНЕК в собствената ми страна. Бягам от НЕК!" Средствата от продадените картини и книги Милко Христов дари на библиотеката на читалище „Постоянство" в Лом.