United Talent Agency (UTA), известна агенция в холивудската индустрия за представителство на таланти, прекрати договора си със Сюзън Сарандън след изказването ѝ по време на пропалестински митинг в Ню Йорк.

Мелиса Барера беше уволнена от актьорския състав на предстоящия трилър "Писък VII", след като сподели пропалестински изявления в социалните медии.

Говорител на UTA, цитиран от няколко американски медии, потвърди, че Сарандън е освободена от участие, но не даде подробности за решението.

Носителката на "Оскар" присъства на няколко пропалестински митинга и бе критикувана за изказването си на митинг в Ню Йорк на 17 ноември: "В момента има много хора, които се страхуват да бъдат евреи и усещат какво е да си мюсюлманин в тази страна".

Тя беше сред холивудските звезди, между които и Хоакин Финикс и Кейт Бланшет, които призоваха президента на САЩ Джо Байдън да поиска прекратяване на огъня във войната на Израел срещу Хамас.

По време на митинга Сарандън също така заяви, че критикуването на Израел не трябва да се смята за антисемитско.

"Има нещо ужасно, което се е случило, когато антисемитизмът е бил объркан с говоренето срещу Израел", каза тя. "Аз съм против антисемитизма. Но съм и против ислямофобията".

33-годишната Барера е била уволнена във вторник от "Scream VII" от продуцентската компания Spyglass, според репортаж във Variety.

Списанието Industry Insider се позовава на източници от компанията, според които Барера е била отстранена заради нейни публикации в социалните мрежи, включително наричането на Израел "колонизатор" и твърдението, че Израел контролира медиите.

"Аз също идвам от колонизирана страна. Палестина ще бъде свободна", пише тя в публикация в Instagram, която е възприета като "антисемитска".

"Западните медии показват само и единствено другата (израелската) страна. Защо правят това? Ще ви оставя да си направите извод сами", написа тя в отделна публикация в Инстаграм.

"Цензурата е съвсем реална. Палестинците знаят това; те знаят, че светът се опитва да ги направи невидими от десетилетия. Продължавайте да споделяте", каза тя.

Spyglass публикува изявление относно отстраняването на Бареа и заяви, че позицията ѝ е "недвусмислено ясна".

"Имаме нулева толерантност към антисемитизма или подбуждането на омраза под каквато и да е форма, включително фалшиви позовавания на геноцид, етническо прочистване, изопачаване на Холокоста или всичко, което грубо преминава границата на речта на омразата", се казва в изявлението, цитирано от няколко американски медии.