Македонският парламент направи пауза в дебатите за Френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС. Малко след 19.00 часа българско време председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че дебатите ще продължат утре в 12.00 часа българско време. На заседанието в четвъртък присъства и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която направи обръщение към депутатите.

"Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член", каза тя.

Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

По време на изказването на председателя на ЕК представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

В парламентарната зала присъстваха президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, с които председателят на ЕК проведе преди това срещи, както и чужди дипломати.

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред сградата на парламента. Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, срещу парламента полетяха яйца и тоалетна чиния, а по асфалта бяха оставени „кървави” отпечатъци от ръце, намазани с червена боя и с посланието „Ръцете ни кървят за Македония”.

Сходна бе и ситуацията в залата. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ след изказванията си от трибуна демонстративно късаха или палеха френското предложение. Някои дори го тъпчеха с крака. Също така те надуваха сирени, докато течаха изказванията на представителите от управляващата коалиция.

Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че посланието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на обръщението й към депутатите е ясно - в модифицираното предложение македонският език присъства и се зачита националната идентичност.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски показа снимки на разстреляни деца от така наречения български фашистки окупатор.

„Те са убити от тази администрация, защото са се борили срещу фашизма през Втората световна война“, каза той, имайки предвид случилото се във Ваташа на 1 юни 1943 г.

Тогава 12 млади активисти на Съюза на комунистическата младеж на Югославия са разстреляни. Те са убити, защото са искали да се присъединят към отрядите на бъдещия диктатор Тито. Войниците, които са извършили разстрела, са командвани от полковник Любен Апостолов от Крива Паланка.