Уникална сватбена церемония върна десетки българи от Сан Диего и Калифорния назад във времето. Веселка Атанасова Василева и Росен Георгиев Начев сключиха граждански брак, облечени в наши носии и спазвайки всички български традиции. Сватбата беше част от тридневната програма на „Балкан фест - европейски корени" в Сан Диего, който се проведе от 24 до 26 май.

След като приятелите на младоженеца съумяха да откраднат булката с много подкуп, нашият консул в Лос Анджелис Вера Шетилова им сложи лента с цветовете на българския флаг.

Реч държа и „кметът" на родната група „Махалата" Калин Крумов в Амфитеатъра.

Невестата Веселка имаше пендари на челото и си беше сплела косата, както повелява традицията.

А преди да я отведат в дома на момъка, тя седна върху ямурлук, поръсен с жито.

Пред сватбата пък той се подложи на друг традиционен обред -  бръсненето на младоженеца. Кандидат-женихът сяда на дръвника или под плодно дърво и деверът го обръсва, та дори и да няма брада. За космите от брадата му се полагат особени грижи. Една от девойките държи кърпа и ги събира старателно, след което ги хвърлят в хамбара с житото или върху розов храст.

Последният ритуал е чупенето на погачата, за да се види кой ще ръководи дома. На „финала" на младоженците бяха връчени български знамена, а те раздадоха на всички присъстващи специално приготвени за случая малки шишенца (филджани) с ракия с мащерка, затворени с коркова тапа и украсени с панделка.

Сватбата премина с много хора, народна музика, а гостите се потопиха в това перфектно завръщане в миналото.

Евгени Веселинов

BulgariCA.com