Унгария вижда в потенциалното завръщане на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп "шанс за мир" в Украйна, заяви днес унгарският министър на външните работи Петер Сиярто в момент, когато в началото на срещата на върха на НАТО във Вашингтон повечето съюзници се надяват да изпратят послание за подкрепа към Киев, предаде Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан посети Москва миналата седмица в рамките на "мисия за мир", както той го нарече", но инициативата му разгневи някои от съюзниците на Будапеща в НАТО, които заявиха, че посещението е придало легитимност на претенциите на президента на Русия Владимир Путин към териториите на Украйна, превзети след началото на руската инвазия през 2022 година.

Президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на натиск след катастрофалния дебат на 27 юни, който според социологическите проучвания е засилил позициите на Тръмп преди изборите на 5 ноември и предизвика опасения сред съюзниците относно това как кандидатът републиканец би подходил към алианса и към войната в Украйна.

 

В интервю във Вашингтон Сиярто каза, че целта на Унгария е да се сложи край на войната чрез мирни преговори, в които да вземат участие както Русия, така и Украйна. "Смятам, че е необходимо много силно външно въздействие, което да ги накара поне да преговарят", заяви той. "Кой има шанс да направи това през предстоящия период? Това е единствено президентът Тръмп, ако бъде избран", добави Сиярто.

По думите му неотдавнашните срещи на Орбан с Путин и с украинския президент Володимир Зеленски са демонстрирали огромната бездна, разделяща двете страни и други западни лидери не искат или не могат да я преодолеят.

По думите на Тръмп той бързо ще сложи край на войната. Бившият президент обаче не е представил подробен план как ще постигне това, отбелязва Ройтерс, но добавя, че миналия месец съветници на бившия президент са му представили план за прекратяване на войната, част от който е да се постави като условие за всяка бъдеща помощ за Киев Украйна да участва в преговори за мир.

 

Сиярто каза още, че Унгария не смята Русия за заплаха за НАТО или за членовете на ЕС, както и че лидерите на Русия са "рационални" и не биха рискували директен конфликт със Запада.

Очаква се на срещата на върха съюзниците от НАТО да одобрят пакет с оръжия и обучение за Украйна. Сиярто каза, че Унгария няма да пречи на НАТО да одобри плана, но няма да участва в него. "Виждаме риск от ескалация там", посочи той. "Да наблюдаваш тази война от разстояние два часа с автомобил или от разстояние 10 часа със самолет. Това са различни гледни точки, повярвайте ми", заяви Сиярто, който също така спомена съдбата на украинските бежанци в Унгария, както и на етническите унгарци в Украйна.