Германският външен министър Аналена Бербок разкритикува публично Унгария за решението да блокира 18 милиарда евро финансова помощ от ЕС за Украйна. "Будапеща не трябва да "играе покер" в опит да окаже натиск върху Брюксел заради споровете за върховенството на закона", заяви тя. Първият дипломат на Германия се присъедини към критиките на няколко други дипломати от ЕС, които директно обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в изнудване, пише в. Politico.

В сряда Европейската комисия предложи да се одобри нов пакет от 18 милиарда евро, с който да се помогне на Украйна да запази икономиката и обществените си услуги през следващата година, както и да възстанови критичната инфраструктура, унищожена от удари с руски ракети и безпилотни самолети камикадзе. На последвалата среща на посланиците на ЕС, Унгария е заявила, че не може да подкрепи пакета от помощи. Това потенциално може да възпрепятства отпускането на помощта, тъй като решението изисква единодушна подкрепа от всички 27 страни членки на ЕС.

Позицията на Унгария предизвика разочарование

в Брюксел, Берлин и други столици на ЕС, твърдят източници на Politico. Четирима официални лица и дипломати от ЕС са коментирали пред изданието, че възприемат блокирането на помощта за Украйна от Будапеща като тактика за изнудване и натиск за отпускането на над 13 милиарда евро от фондовете на ЕС за Унгария, които могат да бъдат спрени следващия месец, ако страната "не отговори в достатъчна степен на дългогодишните опасения за отстъплението от демокрацията". Ден преди да се стигне до противопоставянето по въпроса за новия пакет помощ за Украйна, унгарският финансов министър Михали Варга се опита да оправдае позицията на страната си. „Унгария е готова да подкрепи Украйна, но ние не желаем да допринасяме за нов заем, който да бъде взет от ЕС.“, каза той. В средата на септември Европарламентът прие с голямо мнозинство доклад, в който обяви, че Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация и дори я определиха като "хибриден режим на изборна автокрация". Евродепутатите призоваха европейските институции да предприемат активно действия в тази насока и дори да се стигне до подвеждане под отговорност, както и да не приема унгарския План за възстановяване и устойчивост, докато Унгария не изпълни изцяло всички съответни препоръки в рамките на европейския семестър и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека; да изключи страната от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава; и да прилага по-стриктно Регламента за общоприложимите разпоредби и Финансовия регламент, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.