Мистериозен висш руски военен, който стои зад популярния Телеграм канал Генерал СВР и поддържа редовна аудио рубрика в YouTube с механично преправен глас, обяви какви "предложения за мир" е поставил Западът на руския президент Владимир Путин, съобщи OFFNews. Според информацията офертата е получена през държава посредник в четвъртък и като цяло е с доста тежки условия за Кремъл. "Мирното предложение" има следните очертания: Русия изтегля войските си от окупираните територии на Украйна и позволява на украинските въоръжени сили да достигнат държавните граници. Крим е изваден от уравнението за седем години. Русия получава гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в продължение на седем години", пише Генерал СВР.

Според него друго условие пред Москва е Кримският полуостров да се демилитаризира напълно и там да има само леко стрелково оръжие. Кремъл трябва да изтегли незабавно руския Черноморският флот от територията на полуострова. "В допълнение към това се създава демилитаризирана зона на сухопътната граница на Русия с Украйна и на Република Беларус с Украйна. На 100 километра навътре се забранява разполагане на руско тежко въоръжение", съобщава още Генерал СВР. Според информацията му
гаранти за установяването на мир между Русия и Украйна ще бъдат 6 държави,
които са готови да определят и контролират гаранциите за взаимно ненападение. В предложената "сделка" влиза и Приднестровието. Регионът, в който има и компактно българско малцинство, преминава под контрола на Молдова. Според Генерал СВР "Путин е бил настоятелно посъветван да не отхвърля предложението, а да "грабне" шанса, който му се предоставя, без да променя концепцията на основните точки на предложението".