Украинската армия е постигнала "консенсус" да "продължи да защитава" Бахмут, заяви съветник на украинското президентство, въпреки риска от обкръжаване, предаде АФП. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е наредил на армията да намери сили за укрепване на отбраната на застрашения източен град, който се превърна в символична награда във войната с Русия.

"Сред военните има консенсус относно необходимостта да се продължи защитата на града и да се изтощават вражеските сили, като успоредно с това се изграждат нови отбранителни линии в случай, че ситуацията се промени", заяви Михайло Подоляк, отричайки каквото и да е изтегляне на украинските войски от Бахмут. 

Според него "защитата на Бахмут е постигнала целите си", като е изтощила руските сили, давайки на украинската армия време да обучи "десетки хиляди войници за подготовка на контранастъпление".

"Дори ако военното ръководство реши в даден момент да се оттегли на по-изгодни позиции, отбраната на Бахмут ще бъде голям стратегически успех", каза Подоляк.

Той обаче заяви, че все още не е взето решение за евентуално украинско изтегляне. Украинското командване дори обяви намерението си да "подсили" позициите си в Бахмут, където и двете страни понасят тежки загуби през последните месеци.

През последните седмици руските войски напреднаха на север и на юг от града, прекъсвайки три от четирите украински маршрута за снабдяване и оставяйки като изходен път само този, който води на запад към Часив Яр.

 "Казах на началника на Генералния щаб да намери подходящи сили, за да помогне на момчетата в Бахмут. Няма част от Украйна, за която може да се каже, че може да бъде изоставена", каза Зеленски във вечерното си обръщение към нацията,"Окупаторът убива само заради факта, че сме украинци, заради една дума за Украйна, но ние защитаваме и ще продължим да защитаваме всяка част от страната си, ще освободим всеки град и село и ще накараме окупатора да отговаря за всеки изстрел."

 Зеленски заяви, че по време на понеделничното заседание на щаба единодушното мнение е било да не се отстъпва и украинската армия да се подсили.