Разузнаването на НАТО изчислява, че за всеки украински войник, убит при защитата на Бахмут, руските сили са загубили най-малко петима, коментираха военни представители на Северноатлантическия алианс пред CNN в понеделник.

Служителите предупреждават, че съотношението пет към едно е информирана оценка, базирана на разузнавателни данни.

Служителите говориха при условие, че останат анонимни, тъй като не им е позволено да обсъждат тази разузнавателна информация. Въпреки благоприятното съотношение, те също казаха, че Украйна търпи значителни загуби, защитавайки града.

Украински официални лица многократно са твърдяли, че нанасят тежки загуби на Русия, докато Москва се опитва да превземе Бахмут.

"Нашите защитници нанесоха значителни загуби на врага, унищожиха голям брой превозни средства, принудиха най-добрите щурмови части на Вагнер да се бият и намалиха настъпателния потенциал на врага", каза генерал-полковник Александър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна след посещение в Бахмут в неделя, пише news.bg.

Институтът за изучаване на войната също така каза, че усилията на Русия да превземе Бахмут значително са влошили капацитета й за допълнителни офанзиви.

"Руските военни вероятно ще се борят да поддържат последващи настъпателни операции в продължение на няколко месеца, давайки шанс на Украйна да овладее инициативата;" каза в понеделник.