Подкрепян от Русия политик беше убит при експлозия на кола бомба в Източна Украйна. Държавата е провела специална операция за извършването на покушението срещу него, съобщи „Ал Джазира“.

Михаил Филипоненко е участвал в проруското сепаратистко движение в Луганск от 2014 г. и е бил депутат в подкрепяния от Русия парламент там. Преди това той е действал като един от висшите командири в армията на така наречената Луганска народна република.

Филипоненко е бил убит днес, след като в колата му е избухнало взривно устройство, съобщи синът му пред „Лугански информационен център“. Убийството му е последното от поредица нападения срешу сепаратисти и поставено от Москва служители в украинските региони, към които Кремъл предявява претенции.

Руски медии споделиха снимки, на които се вижда, че автомобилът на Филипоненко е премазан край пътя, а по седалките има следи от кръв.

Михаил Филипоненко е роден в Луганск и е учил в Киев. През 2014 г. обаче той се присъединява към подкрепяни от Русия наемници, които завземат властта и помагат на президента Владимир Путин и Кремъл да установят управлението си над окупираните територии на Луганск и Донецк в Източна Украйна.

„Участва в организирането на лагери за мъчения в окупираните територии на Луганска област, където военнопленници и цивилни заложници са подлагани на нечовешки изтезания. Самият Филипоненко лично е прилагал жестоки изтезания над хора“, съобщи военното разузнаване на Украйна.

Агенцията за военно разузнаване заяви, че е провела операцията заедно със силите на съпротивата в Луганск.

„Специалната операция по ликвидирането на Филипоненко беше осъществена съвместно с представители на съпротивителното движение. В резултат на сутрешната експлозия Филипоненко загина на място“, се казва в приложението за съобщения Telegram.

Разузнаването разкри, че украинските шпиони знаят къде в окупираните територии живеят други високопоставени сътрудници и че „всички военнопрестъпници ще бъдат наказани“.

Луганск е една от четирите украински области, които Русия заяви, че е анексирала миналата година, въпреки че не е упражнявала пълен военен контрол в районите.

Няколко високопоставени поддръжници на руското нападение срещу Украйна и служители, назначени от Москва в окупираните територии, бяха нападнати от началото на войната през февруари миналата година.

Миналия месец прокремълският политик Олег Царьов, за когото се съобщава, че Москва го подготвя да оглави проруско правителство в Киев, оцеля след стрелба в хотелския си комплекс на анексирания полуостров Крим.

Москва обвини украинските тайни служби, че са извършили това и още няколко други нападения, включително взривяването на колата на националистката Даря Дугина край Москва миналата година и взривявнето на военния блогър Владен Татарски в кафене в Санкт Петербург през април.

Украйна категорично отхвърли твърденията, че е участвала в покушението на Дугина, а за убийството на Татарски обвини „вътрешния тероризъм“ в страната.