В Украйна вече са конфискувани руски активи на стойност около 765 млн. долара, като се планира да бъдат насилствено иззети още над 900 държавни активи. Украинският президент Владимир Зеленски обяви това в петък.

"Днес проведохме среща за политиката на санкции - конфискацията на руски активи. Длъжностни лица съобщиха, че Украйна вече е конфискувала активи на стойност 28 милиарда гривни (765 милиона долара). Тази работа продължава. Предложено е да бъдат конфискувани още над 900 имота, принадлежащи конкретно на руската държава. И ако оценим пакета от имоти не само на държавата, но и на нейните граждани, става дума за 36 000 предмета, които трябва да бъдат конфискувани", заяви Зеленски във видеосъобщение, публикувано в канала Telegram на неговата пресслужба.

По-рано украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че кабинетът е предложил на президента да конфискува "903 единици руска собственост", от които 79 единици са корпоративни права, а 824 единици - собственост.

На 1 април украинският парламент прие закон за национализация на имуществото на руски граждани и лица, "тясно свързани с тях", както и на всички, които отказват да осъдят руската военна инвазия. Приетият документ приравнява не само руските граждани, но и лицата, които пребивават там или извършват основна дейност, без да са руски граждани, към жителите на Русия, които подлежат на закона за национализация на собствеността.

На 12 май Радата одобри постановлението на Зеленски за конфискация на руска собственост в Украйна. На 20 юни украинският министър на правосъдието Денис Малюска заяви, че властите ще започнат масова конфискация в края на лятото.