Пожарът, който обхвана влак по време на пътуването му в стратегически железопътен тунел в Източна Русия, е дело на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), твърди източник от украинската отбрана пред Си Ен Ен.

"Четири взривни устройства са били детонирани, докато товарният влак е бил в движение", заяви пред CNN източник, запознат с операциите на Службата за сигурност.

Според този източник взривът е станал на Байкало-Амурската железопътна линия, в тунела Бесолов Северомуйски в Бурятия, в източния сибирски регион на Русия, граничещ с Монголия.

"Експлозията е поредната успешна специална операция на СБУ", казва източникът. СБУ не е коментирала официално инцидента.

Си Ен Ен не може да потвърди по независим начин експлозиите на железопътния път.

Русия не е обявила веднага това за нападение и не е обвинила Украйна за това, което досега определяше като "пожар в товарен влак".

От месеци Украйна нанася удари по цели в Русия, като бавно се опитва да намали вътрешната подкрепа за войната на Москва.

Руските железници съобщиха за инцидент с пожар във влак по този маршрут и заявиха, че работят по "отстраняване на последиците от пожара в товарния влак в тунела Северумуйски", в изявление, публикувано в Телеграм.

Украинският източник характеризира маршрута като "единствената голяма железопътна връзка между Русия и Китай".

Според изявлението на Източносибирската транспортна прокуратура в района се намира прокурор, който координира действията на правоприлагащите и надзорните органи. "По предварителна информация вагон в товарен влак се е запалил през нощта на 29 ноември 2023 г. на прелеза Итикет - Окусикан на Източносибирската железопътна линия, докато е пътувал през Северомуйския тунел.

За отстраняване на последиците от пожара са били включени възстановителни и противопожарни влакове. Не е имало жертви", заявиха от прокуратурата. Руските власти "ще предприемат ответни мерки въз основа на резултатите от проверката, в случай че има основания за това", се казва в изявлението.

По данни на руските железници движението на влаковете е пренасочено. "Движението на влаковете не е прекъснато по маршрута, то е организирано по обходен маршрут с леко увеличение на времето за пътуване".

Железопътният оператор заяви, че работи по уточняване на размера на щетите.