Украйна беше принудена да привлече спешна помощ от Полша и Румъния, за да балансира системата, съобщи компанията Ukrenergo, на която се позовава агенция УНИАН. Ситуацията в енергийната система на Украйна остава трудна, а на юг все още продължават възстановителните работи на мрежа, повредена от лошото време. 

В същото време, след възстановяването на поразените селища, потреблението расте бързо. Това създава допълнителен натиск върху енергийната система, поради което Украйна беше принудена да привлече спешна помощ от Полша и Румъния, за да балансира системата, поясни председателят на Управителния съвет на компанията Владимир Кудрицки в ефира на националния телемаратон "Unified News".

Според него енергетиците са регистрирали доста рязко увеличение на потреблението в сряда, след като електричеството бе възстановено в стотици населени места. 

"Очевидно хората са започнали да консумират електроенергия доста интензивно след дълго прекъсване на захранването. Затова днес бяхме принудени да привлечем спешна помощ от Полша и Румъния, за да балансираме системата. Ето защо призивът за икономично потребление на енергия остава в сила. Това е важно особено сега, по време на лошо време и повишено потребление на електроенергия“, отбеляза той.