Сн. CNN

23-годишният Джон Зауахири е убиецът, който остави пет трупа в Санта Моника в Калифорния в петък. Най-напред той застрелял брат си и баща си, а след това убил още трима души в колежа, съобщи полицията в понеделник.

Кървавата вълна започнала в семейната къща на Зауахири на Yorkshire Avenue малко преди обяд. Оттамв се чули изстрели и, когато пристигнали, полицаите видели, че къщата гори. В една от стаите те намерили труповете на бащата Самир и на брат му Крис. На улицата разследващите открили и още една жертва на Зауахири - Дебора Файн, която била тежко ранена.

Той откраднал кола и принудил шофьорката Лора Сиск да го открада до колежа. По пътя мъжът стрелял по всичко, което попадало пред очите му. Стрелял е и по автобусна спирка,при което три жени са получили леки наранявания. Психопатът също е стрелял по полицейски коли и случайни минувач. Пред колежа той открива огън по червен форд, в който пътували 26-годишната студентка Марчела и 68-годишния й баща Карлос Наваро Франко. И двамата са ранени смъртоносно. 

Стрелецът влиза в сградата на колежа и открива огън срещу студентите. Те са се скрили в стая в библиотеката, барикадирайки входа й. „Натрупали са нещата, които са намерили в стаята, пред вратата, клекнали са на земята, за да не попаднат на пътя на куршумите, минавали през стените, докато те са били в стаята“, каза началникът на полицията в Санта Моника Жаклийн Сийбрукс. По-късно  Зауахири е застрелян от полицаите.

Първата среща на полицията с психопата е била преди седем години, но от там не уточниха какъв е бил поводът, защото тогава той е бил непълнолетен. Източник от силите за сигурност разкри, че той е страдал от психически проблеми в своето детство. Мотивът да извърши масовото убийство бил ядът му от скорошния развод на родителите си.

На пресконференция в полицията следователите показаха оръжията и амунициите, взети от колежа в Санта Моника. Сред представените доказателства бяха и снимки от камери за наблюдение, на които се вижда мъж в черни дрехи да влиза в библиотеката с автомат.

Колежът Санта Моника отвори врати в понеделник.