До този момент ние се обръщахме към Вас като комшии, приятели. Сега вече се обръщаме към Вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след трагедията и изпратихте с военните самолети Вашите спасителни екипи, които извадиха много хора под руините. От основаването на дипломатическите отношения между двете държави това беше най-силният жест на солидарност, който България ни оказа. За мен е гордост да съм посланик в такава държава.

Това заяви турският посланик в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, по време на среща с военния министър Димитър Стоянов. Тя посочи, че помощта на България е изключително ценна.

По последни данни 41 000 души са загинали след земетресенията, а 2 млн. са останали без подслон.

„Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме благодарни, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, за да преминават транзитно през България до засегнатите райони. Ще разчитаме и на Вашата подкрепа пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението“, каза още посланик Секизкьок. „Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата хуманитарна помощ на Турция“, отговори министър Стоянов, като отново изрази искрени съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите в тежките земетресения в Турция. „Ще имате категорична подкрепа на България в Европейския съюз за всяка необходима помощ за Турция. Ние в Министерството на отбраната оставаме в готовност при Ваши искания да окажем подкрепа според нашите възможности“, допълни още министърът на отбраната. Той разказа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция.

„Това е малък жест, но показва нашата искрена съпричастност към вашия народ“, посочи Димитър Стоянов.

В срещата участваха заместник-министър още Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев, както и военният аташе на Турция подполковник Мурат Паяс.