Испански турист е убит от слонове, след като напуснал колата си, за да им направи снимки в национален парк близо до Йоханесбург, предаде АФП. Според служители на националния парк "Пиланесберг" (Pilanesberg) мъжът, който е бил на 43 години, е нападнат в неделя сутринта. 

"Пиланесберг“ е много популярен сред туристите, тъй като 50 000 хектара дива природа се намират само на 200 км от Йоханесбург.

Мъжът, неговата годеницата и още две жени пътували с автомобил през резервата, когато забелязали три слона и техните малки, съобщават от полицията.

"По първоначални данни мъжът спира автомобила, излиза от него и се приближава до слоновете, за да ги снима", каза Сабата Мокгвабоне, говорител на полицията, "Предполага се, че животните са го нападнали и убили.“

Питер Нел, ръководител в службата за паркове и туризъм на Северозападната провинция (North West province’s Parks and Tourism Board) уточни за АФП, че майката на стадото се е "развълнувала“, когато е видяла приближаващия се мъж. 

"За слоновете е нормално да защитават малките си", добави той, "Много туристи не са наясно с рисковете и не осъзнават колко опасни могат да бъдат тези животни.“

 Другите пътници в колата, всички от Йоханесбург, са невредими, съобщи полицията, която е започнала разследване.

Нападенията на слонове не са рядкост в региона. През 2021 г. предполагаем бракониер е убит от слонове в известния национален парк "Крюгер“ (Kruger National Park) в Република Южна Африка. Миналата година в Зимбабве 50 души са убити, а 85 са ранени от диви животни, предимно слонове. "Пиланесберг“ и други паркове в РЮА молят посетителите на резерватите да държат прозорците си затворени и да не слизат от автомобилите си.