В сряда Истанбул ще се проведат преговори между военни делегации на Русия, Украйна и Турция с участието на представители на ООН за гарантиране на безопасното транспортиране на зърното, което чака в украинските пристанища. Това съобщи турският министър на националната отбрана Хулуси Акар.

Ръководителят на министерството отбеляза, че разговорите, проведени в рамките на дипломатическите усилия на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за разрешаване на "продоволствената криза", се развиват положително.

Министърът припомни, че в рамките на тези усилия е провел консултации с руския си колега Сергей Шойгу и с украинския Алексей Резников.

Акар отбеляза също, че делегация на турското министерство на отбраната е посетила Москва, за да се срещне с руска военна делегация, а украинска военна делегация е провела разговори в сградата на турското министерство на отбраната в Анкара.

"След тези срещи военни делегации от министерствата на отбраната на Турция, Руската федерация и Украйна, както и делегация на ООН ще проведат утре в Истанбул разговори, насочени към безопасното изпращане по море на кораби със зърно, чакащи в украинските пристанища, до международните пазари", заяви министърът.

По-рано директорът на отдела за международни организации на руското външно министерство Пьотр Иличев заяви, че следващият кръг от консултации между турските и руските военни по въпроса за изтеглянето на украинското зърно от пристанищата ще се проведе в Истанбул на 13 юли.

"Очаква се да се включат и украински представители, както и наблюдатели на ООН", добави той.