сн. ,,Заман”

Главното мюфтийство няма да се откаже от претенциите си за възстановяване на имотите, които са били собственост на мюсюлманското вероизповедание в България, въпреки огромните протести в цялата страна. Това обяви главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Мюфтийството преди време твърдеше, че се отказва от имотните си претенции. Междувременно обаче страната бе посетена от турския външен министър Ахмет Давутоглу. Той обходи всички сгради в София и Пловдив, върху които ислямската общност има претенции, даде наставления на лидерите й и те отново заеха бойна поза.

В Пловдив г-н Давутоглу посети и Джумая джамия, където участва в молитва. Преди две седмици сградата на джамията пострада. Тогава в града се проведе масов митинг срещу връщането й на мюфтийството. Той бе насрочен за деня и часа, когато местният съд трябваше да разгледа казуса. По пътя протестиращите счупиха две от стъклата на джамията, но в помещение, което е отдадено за кафене. 14 дни властите не позволяваха стъклата да се поправят. Целта според наблюдатели била да може пред тях да застане турският външен министър, а турските журналисти да го снимат - ясен знак, който да се даде на хората в Турция, че ислямът е едва ли не в опасност в България.

Същевременно, както и при други посещения на турски държавници, пресконференцията на г-н Давутоглу също се проведе в присъствието единствено на доведени от него журналисти. Българските не бяха допуснати в залата. Те не бяха допуснати и на разговорите му в джамията в Пловдив с представители на мюфтийството, с генералния турски консул Шенер Джебеджи и с областния управител Венцислав Каймаканов.

Така медиите в България за пореден път трябваше да научават какви ги е говорил от турските си колеги. Гостът споделил, че не му е приятно да вижда счупени стъкла на храм, но за пораженията казал на джамийското настоятелство да се обърне към съответните органи в България. Пловдив и София пък много приличали на Истанбул и Анкара - и в двете държави имало хем столица, хем важен икономически град.

,,Давутоглу представи нашите ръководители като наивници, на които той трябва да разкрие какви са българо-турските отношения. Това го е казал на турски журналисти, защото българските не бяха допуснати, коментира бившият посланик на България в Анкара Стефан Солаков. - Той избягва българските медии, защото му задават неприятни въпроси. Интересното е, че са ги избегнали и по време на двустранните разговори. Той е поставил само проблемите на Турция и от наша страна не е чул нищо. Това го научавам от турските медии."

През октомври миналата година външните министри на България и Турция договарят официалното посещение на първия турски дипломат в София. Въпреки това в началото на февруари то бе отложено и се състоя през отминалата седмица. Депутати от „Атака", които видяха провокация в идването на външния министър на Турция у нас в навечерието  на 3 март, поискаха да присъстват на срещите, но не бяха допуснати. Те обаче успяха да разпънат пред президентството плакати с надписи „Турция, дължиш ни 10 млрд. долара за тракийските имоти", „Искаме извинение за 500 години геноцид" и „Не на Турция в Европейския съюз". Депутати от БСП също заявиха, че ще искат обяснение както от председателя на НС, така и от министър Вигенин за основните теми, обсъждани на разговорите.