От Сейнт Луис, Мисури

48 часа след като целият свят чу как Доналд Тръмп се хвали, че целува и посяга към гениталиите на жените, без те да са му разрешили, защото е "звезда", той се изправи за втори път срещу Хилъри Клинтън. Междувременно цяла група от водещи републиканци оттеглиха подкрепата си към него (включително Пол Райън, Джон Макейн), а мнозина поискаха той да се откаже от надпреварата за Белия дом. Възмущението, което се изля върху Тръмп, след като старият запис излезе наяве, напълно потопи кампанията му. И милиардерът, известен с това, че не търпи критика, се почувства освободен и вместо да се втурне на извинителна обиколка из страната, той пое най-яростната атака срещу... буквално всички.

На негова страна останаха шепа от най-близките му политически съратници, сред които бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. "Толкова  е хубаво оковите да ми бъдат свалени - сега мога да се боря за Америка така, както аз искам", написа Тръмп в туитъра си във вторник сутринта. Последва цяла туитър тирада срещу съпартийците му, които го изоставиха. Нови атаки срещу здравето на Хилъри Клинтън и миналото на Бил Клинтън с неговите секс афери. Всичко това, след като в неделя вечерта Тръмп успя да надмине очакванията за представянето си във втория диспут. Но въпреки това мнозинството от зрителите (57 на 34 процента) смятат, че Клинтън е победила в словесния двубой, който беше един от най-грозните в съвременната политическа история на САЩ.

Два дни по-късно нови проучвания дават между 8 и 11% преднина на Клинтън в националните проучвания за подкрепа, а нейната преднина се увеличава в ключови щати като Охайо, Флорида, Пенсилвания.

Диспутът беше изключително ожесточен, посветен на лични нападки вместо на политика. В продължение на 90 минути Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън се обвиняваха взаимно в лъжи, ненадеждност и некомпетентност, спорейки не толкова за политическите си програми, колкото за характерите си.

Двамата кандидати пропуснаха традиционното ръкостискане в началото. "Това е сексуално насилие. Вие се хвалехте, че сте извършили сексуално насилие", отбеляза модераторът Андерсън Купър и попита Тръмп дали разбира значението на думите си отпреди десет години.

"Изобщо не съм казал това. Не мисля, че разбирате какво казах. Това бяха просто приказки. Не съм горд с тях, но бяха просто приказки", бе отговорът. Близо 90 минути преди диспута Тръмп се появи публично с четири жени, твърдящи, че са били сексуално тормозени от Бил Клинтън и заплашвани от съпругата му.

Тръмп заяви, че ако влезе в Белия дом, Клинтън ще иде в затвора заради скандала с имейлите й и я обвини, че таи "омраза в сърцето си". Той нарече и подкрепата на Бърни Сандърс за нея "сделка с дявола".

В един момент Клинтън изпусна нервите си, обвинявайки Тръмп, че прави всичко възможно, за да прикрие скандала в кампанията си и факта, че републиканците го напускат. От своя страна бизнесменът се оплака, че модераторите позволяват на бившия държавен секретар да говори по-дълго, а него го прекъсват и заяви, че са "трима срещу един".

Клинтън заяви, че тези избори са различни от всички други моменти, в които демократите и републиканците са се изправяли един срещу друг. "Никога не съм поставяла под въпрос способностите им да управляват. Доналд Тръмп е различен." Бившият държавен секретар заяви още, че републиканецът живее в "алтернативна реалност".

На въпрос на модераторката Марта Радац за позицията на кандидата за вицепрезидент на Тръмп - Майк Пенс, спрямо Сирия бизнесменът отвърна: "Не сме го обсъждали. Не съм съгласен с него." Той коментира още, че ключовият град Алепо, където в момента се водят сражения, "на практика е паднал". След това продължи да говори за Мосул, който всъщност е в Ирак.

За пореден път основният аргумент на Клинтън бе характерът на Тръмп, а неговият - липсата й на честност и фактът, че е политик от 30 години.

Финалът дойде с въпрос от залата. Избирател поиска двамата кандидати да посочат по нещо, което харесват у другия. Клинтън посочи децата на Тръмп, а той - факта, че тя никога не се предава и отказва от целите си - неочаквано цивилизован завършек на този диспут. Но това трая само тези 5 минути.  Гнусните атаки се върнаха веднага след това. Въпросът е как точно ще реагират избирателите.