Според кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп неговият основен опонент Хилъри Клинтън по време на четирите си години като държавен секретар на САЩ е получавала тайно десетки милиони долари от страните от Персийския залив, предаде ТАСС.

„Тя се е опитала да замете следите си, криейки служебните си преписки от електронната поща на личния си сървър, и така даде на враговете на САЩ инструмент за шантаж срещу възможния нов президент на страната", заяви Тръмп. Според него, когато Клинтън е била държавен секретар, „тя е приела от правителството на Бруней скъпоценности за 58 хил. долара както и милион долара за своя благотворителен фонд". Тръмп също обвини съперника си в получаването на 25 милиона долара от Саудитска Арабия и милиони от Кувейт, Катар и Оман.

„Хилъри Клинтън в опит да скрие тези актове на корупция противозаконно е съхранявала служебната си кореспонденция в наличен сървър. Властите на чуждестранни държави са проникнали лесно в този сървър, поставяйки САЩ под заплаха", добави Тръмп, добавяйки, че бившата първа дама е унищожила 33 хил. електронни писма. „За разлика от вашите врагове ние вероятно никога няма да разберем съдържанието на тези писма. Сега нашите врагове имат компромати за шантаж на човек, който иска да стане президент на САЩ", смята милиардерът.

Същевременно той заяви, че Хилъри Клинтън и Барак Обама са създали терористичната групировка „Ислямска държава". „Хилъри Клинтън създаде „Ислямска държава" заедно с Обама", каза милиардерът.

Клинтън въобще не му остана длъжна. В неделя тя каза, че Тръмп се интересува повече от това как историческият вот на британците за напускане на Европейския съюз ще подпомогне неговите финанси, отколкото какво ще е влиянието му върху американската икономика. „Хилъри Клинтън гледа как това ще се отрази върху семействата от средната класа, а Доналад Тръмп как това ще го подпомогне финансово", заяви Роби Мук, ръководител на кампанията на Хилъри Клинтън.

Г-жа Клинтън отбеляза: „Както не трябва да слага пръста си на ядреното копче, така не трябва да посяга и към нашата икономика. Написал е много книги за бизнеса, но те всички, изглежда, приключват на 11-а глава" (в закона за банкрутите - бел. ред.). По думите й Тръмп е „крал на задлъжняването", който е допуснал компаниите му да натрупат огромни дългове и да обявят фалит, лишавайки стотици хора от работа.

Самият Тръмп се опита да омаловажи атаката на опонентката си през туитър: „Как може Хилъри да ръководи икономиката, щом като не може дори да праща имейли, без да подложи цялата нация на риск?" Клинтън обаче си послужи с „богатата на примери за бизнес решенията му" биография на милиардера, за да стигне до извода, че Тръмп е твърде темпераментен, за да ръководи икономиката.

Безразсъдният му подход ще навреди на работещите, които още правят опити да се възстановят от икономическата криза от 2008 г., предупреди Хилъри Клинтън и продължи: „Виждаме колко безразсъден и нехаен е Тръмп и как се гордее с това. Е, това си е негов избор. Но когато иска да ни стане президент, тогава вече става наш избор."

В реплика на всичко това Тръмп вкара цялото семейство Клинтън в помията. „Вижте какво направи г-н Клинтън, всички проблеми, които създаде той. Относно жените, обвинили Клинтън в тормоз и сексуално посегателство (Хуанита Бродрик, Пола Джоунс и Катлин Уили - б.р.), се говори за милувки, ласки, опипване. И за изнасилване", допълни Тръмп. От щаба на Хилъри Клинтън отвърнаха с обвинения срещу милиардера, че сменя темата, понеже е принуден да се отбранява по въпроса за поведението си към жените и че отказва да публикува декларациите за доходите си.

Новите кавги между двамата кандидати за президент продължават с пълна сила и тази седмица.