Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че Министерството на правосъдието на САЩ е искало да го убие, а президентът Джоузеф Байдън е бил готов „да го отстрани и да постави семейството му в опасност“.

Републиканецът отправи обвинението в социалните мрежи.

"Те копнеят да направят немислимото. Джо Байдън беше готов да ме ликвидира и да изложи семейството ми на опасност. Корумпираното Министерство на правосъдието на Байдън, в своята незаконна и противоконституционна атака срещу Мар-а-Лаго, разреши на ФБР да използва смъртоносна сила срещу мен“, написа Тръмп в Truth Social.

Думите му се отнасят до заповед за обиск, издадена през август 2022 г., когато агенти в цивилно облекло нахлуха в имението на Тръмп в Мар-а-Лаго в търсене на секретни документи, които той отказал да предаде на правителството, съобщава "Гардиън".

В съдебна декларация от правния екип на Тръмп, подадена през май, се казва, че заповедта за обиск съдържа „декларация за политика относно използването на смъртоносна сила“, като се посочва, че „служители на правоприлагащите органи на Министерството на правосъдието могат да използват смъртоносна сила, когато е необходимо“.

Цитатът, изкаран от документацията, очевидно е взет от политиката на Министерството на правосъдието относно използването на сила при изпълнение на заповед за обиск.

Пълният текст гласи: „Служителите на правоприлагащите органи и служителите на Министерството на правосъдието могат да използват смъртоносна сила само когато е необходимо, т.е. когато служителят има основателна увереност, че обект на такава сила може да предизвика непосредствена опасност от смърт или сериозно физическо нараняване срещу служител или друго лице“.

В изявление ФБР описва използването на тези думи като "стандартно изявление за политика, което ограничава използването на смъртоносна сила и че никой не е наредил да бъдат предприети допълнителни стъпки, които да се отклоняват от разпоредбите по този въпрос."