Доналд Тръмп продължава президентската си кампания на границата с Мексико, която ще посети в неделя, стремейки се да засили антимиграционната си политика, която бе отличителен белег на първия му мандат в Белия дом. През последните седмици бившият президент засили предизборната си реторика до крайни нива, предупреждавайки, че мигрантите без документи „тровят кръвта на нашата страна“ и заклеймявайки политическите си опоненти като „паразити“.

Тръмп планира да посети границата между Тексас и Мексико в неделя с губернатора Грег Абът, съмишленик и също защитник на строгите имиграционни мерки. Законодателният орган на Тексас наскоро прие законопроект, който ще направи влизането в щата без документи престъпление, наказуемо с до две години затвор - или до 20 години, ако лицето откаже да напусне САЩ. Законопроектът ще позволи на служителите в Тексас да арестуват всеки, за когото смятат, че е в щата без подходящи документи - правомощие, с което според критиците със сигурност ще се злоупотребява. Абът обеща да подпише закона.

Кампанията на Тръмп даде ясно да се разбере, че ако бъде преизбран, той ще предприеме строги собствени репресии срещу лицата без документи, включително създаване на огромни лагери за задържане и масови депортации.

Тексас е надежден консервативен бастион за Тръмп, който има огромна преднина както там, така и в цялата страна пред съперниците си републиканци. Тръмп и Абът обвиняват президента Джо Байдън за настоящата мигрантска криза, тъй като хиляди хора се вливат в страната от латиноамериканските страни, обхванати от престъпност, бедност и насилие.

Начинът, по който Байдън се справя с кризата, може да изиграе важна роля в изборите през 2024 г. Президентът се срещна в петък с мексиканския си колега Андрес Мануел Лопес Обрадор в кулоарите на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АПЕК) в Сан Франциско и благодари на мексиканския лидер за неговото „сътрудничество“ по отношение на мигрантската криза. Лопес Обрадор на свой ред благодари на Байдън, че е първият президент, „който не е изграждал стени“. Но мексиканският лидер разкритикува законопроекта за границата на Тексас, като каза, че това ще доведе до разделяне на семействата, дискриминация и расова поляризация. Правозащитни групи също остро атакуваха законопроекта.