Министърът на правосъдието Джеф Сешънс е най-високопоставеният представител на администрацията на Тръмп, свидетелствал пред Конгреса досега

Доналд Тръмп обмислял варианта да уволни прокурора, който отговаря за разследването на връзките между екипа на президента и Русия, твърди приближен до държавния глава.

Влиятелният издател Кристофър Ръд, който в понеделник посетил Белия дом, но не се видял лично с Тръмп, обяви пред обществената телевизия PBS, че според него президентът „може би обмисля да уволни специалния прокурор". Дългогодишен приятел на Тръмп, Ръд обясни, че президентът „разглежда тази възможност".

След интервюто му говорителят на Белия дом Шон Спайсър отрече Тръмп и Ръд да са обсъждали въпроса. Междувременно обаче един от адвокатите на президента каза за АВС News, че тази възможност все още е на дневен ред.

Мюлър, бивш директор на ФБР, пое руското разследване, след като Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми.

Съветниците на Тръмп в Белия дом били в паника от такова решение. Дори републиканците предупреждават, че ходът може да е опасен. „Уволнението на Мюлър би било изключително недалновиден ход", каза сенатор Сюзън Колинс пред Politico.

Критиците на Мюлър изтъкват, че назначените в екипа му са „враждебни" към администрацията на Тръмп и че той е близък до Коми, което поставя под въпрос безпристрастността му.

Междувременно министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс отхвърли твърденията, че е работил заедно с руски представители по намеса в президентските избори. На изслушването си в комисия на Сената обаче той отказа да даде информация за разговорите, които е провел с Доналд Тръмп за „руското разследване" и уволнението на бившия шеф на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми.

Сешънс отрече и да се е срещал с руснаци или чуждестранни представители и да е обсъждал с тях каквато и да било кампания, за да се повлияе на резултата от изборите. „Не зная за никакви подобни разговори на лица, свързани с кампанията на Тръмп", добави правосъдният министър.

Той призна, че се е срещал с руския посланик Сергей Кисляк два пъти, но каза, че не може да си спомни за третия случай, съобщен от американските медии, по време на събитие от кампанията на Тръмп, свързано с външната политика, през април 2016 г.

Сешънс си направи отвод от „руското разследване" на ФБР (което е подчинено на министерството на правосъдието), след като медиите разкриха, че той се е срещал поне два пъти с руския посланик Сергей Кисляк. На изслушването за поста си Сешънс излъга, че не е имал контакти с руски представители.

Сешънс не коментира и въпроса дали Тръмп се е противопоставил на решението му да се дистанцира от „руското разследване" и дали представители на министерството на правосъдието са обсъждали възможността държавният глава да помилва лица, които са обект на разследването.

Демократите го обвиниха, че не съдейства достатъчно на разследването, въпреки че е обещал под клетва да го направи. „Днес вдигнахте ръката си и казахте, че се заклевате да казвате истината, цялата истина и нищо освен истината. Сега не отговаряте на въпросите. Вие възпрепятствате това разследване", каза сенаторът от демократите Мартин Хайнрих.