Трима души са убити, а 10 - ранени при стрелба в магазин за хранителни стоки в град Фордайс, щата Арканзас, съобщи полицията на щата Арканзас на пресконференция в петък.

Сред ранените 10 души са двама полицейски служители. Заподозреният стрелец също е ранен и е задържан.

Полицията е получила първите обаждания за активен стрелец в магазина за хранителни стоки "Mad Butcher" около 11:30 ч. местно време, заяви на пресконференцията Майк Хагар, секретар по обществената безопасност и директор на полицията на щата Арканзас.

Органите на реда са реагирали незабавно и са разменили изстрели със "самотния заподозрян". Според Хагар нараняванията на полицаите и на заподозрения не се считат за животозастрашаващи. Той отбеляза, че "ситуацията е подсигурена... овладяна, няма активни заплахи за обществото".

"Останалите наранявания на цивилни граждани варират от незастрашаващи живота до изключително критични", каза той.

Свидетел е разказал пред Си Ен Ен, че мъж с пушка-помпа е влязъл в магазина. Нещата стигнали до престрелка с полицията. По време на стрелбата някои хора са се скрили в хладилна камера в магазина, е казал пред  Кей Ей Ти Ви Родрик Роджърс, общински съветник от Фордайс.

Най-малко 234 масови стрелби са се случили в Съединените щати през 2024 г., според данни на Gun Violence Archive, които определят масовата стрелба като такава, при която са застреляни четирима или повече души без стрелеца. През последните няколко седмици, когато летните горещини ескалираха, в страната се наблюдаваха множество стрелби, като от миналия петък насам Архивът за оръжейно насилие е регистрирал 21 масови стрелби.