Община Стамболийски е във финансов колап. Това твърди новият кмет Петър Неделев. Той обвинява  предишната власт в  кметството, че след втория тур на изборите е освободила 56 общински служители и им изплатила по шест брутни заплати.

Бившият кмет Георги Мараджиев отрича това и е категоричен, че в общината има достатъчно пари, за да функционира нормално.

В първия работен ден като кмет Петър Неделев казва, че заварил сградата на общината пуста – на етажа, на който е кабинетът на кмета, имало само един човек – финансов контрольор.

От работа са освободени 36 общински служители и 18 работници от комуналната общинска фирма. Това е направено от временно изпълняващата длъжността кмет тогава Теодора Денева, разказва още Неделев.

„Финансовото състояние на общината е не тежко, а катастрофално. Бившето ръководство буквално изпразни хазната с плащане на 56 брутни заплати на служители на общината и на общинското предприятие БКС – 480 000 лева са дадени за тези заплати“, твърди Неделев пред bTV.

„Никой никого не е карал да прави каквото и да било насила. Имаше доста писания за администрацията как ще бъдат уволнени от новото управление. Счела съм, че законът ми позволява по този ред да освободя хората – аз им предложих – някои се съгласиха, други не са. Със сигурност средствата, изплатени за обезщетения, не са милиони, не са и 200-300 хиляди, доста по-малко са“, обяснява Теодора Денева, изпълняващ длъжността кмет по време на изборите.

А според бившия кмет Георги Мараджиев общината има достатъчно пари. „Бюджетът на община Стамболийски е 32 млн. лв. Ако мислите, че 160 000 лева, изплатени като заплати, които са съобразени с Кодекса на труда, могат да съборят община Стамболийски – това звучи малко смешно“, коментира Мараджиев.

Според Неделев обаче общината е била източена и с обслужването на кредит.
Новият председател на общинския съвет Константин Смиленов пък разказва, че от служебните компютри била изтрита информация. 

„Аз не съм издавала нито писмена, нито устна заповед някой да прави това“, категорична е изпълняващата длъжността кмет.

„Какво означава да бъдат изтрити определени компютри, какво означава да бъде изтрита определена информация като всяко едно нещо е качено на сайта на общината и всеки, който поиска, може да погледне“, допълва бившият кмет Мараджиев.

В момента общинската администрация е с 40% овакантени места. А новата власт назначава като юрист уволнения от МВР бивш шеф на полицейско управление в Стамболийски Ангел Керпиев. Срещу него през лятото имаше протести заради работата по разследването на убийството на Митко в Цалапица.

Според старата власт нормално е всеки да напуска с екипа си – през 2015 г. след изборите общината осъмнала с 46 напуснали служители.