Има много различни съвети как да се увеличи животът на батерията на един мобилен телефон, но някои от тях са просто губене на време. Изданието ZDNet проведе тестове на най-разпространените трикове, за да провери кои от тях действително имат някаква полза. Те са правени с iPhone 5s, iPhone 6 и iPhone 6s, като и трите са с последната версия на iOS. Всеки от телефоните е бил използван нормално във всекидневието с всеки един от триковете, а не е подлаган на специфични тестове за издръжливост на батерията.

Следващите пет съвета обикновено се дават като крайни мерки, когато потребителят действително иска да изцеди и последните „капки" на своята батерия. Сред тях е изключването на Bluetooth. Всъщност новите смартфони използват Bluetooth Low Energy, който, когато не се използва, има минимална консумация на енергия.

Затварянето на приложения също обикновено няма кой знае какъв ефект. Операционната система може да управлява приложенията достатъчно добре. Полза от затварянето им може да има само ако някое е блокирало и видимо не работи добре и има нужда от рестартиране.

За подобряването на консумацията на енергия не помагат и изключването на функцията Spotlight, както и изключването на автоматичното настройване на часа според часовата зона. Няма смисъл и от изключването на функцията за вибриране при получаване на съобщение или обаждане.

Кои трикове все пак са полезни? Оказва се, че това са „класиките" - изключване на мобилния интернет и Wi-Fi, когато не са необходими, намаляване на яркостта на екрана. Активирането на специалния режим за пестене на енергия също има осезаема полза, макар и да намалява ефикасността на някои от функциите на телефона.