Лятна треска за злато пощури Асеновградско след слуха, че в един от притоците на река Сушица е открит самороден къс - 24 грама от благородния метал. Търсачи завардиха горните притоци на Сушица и започнаха да пресяват пясък. Отпреди Втората световна война в района над асеновградското планинско село Горнослав има открити три златни жили, но и до днес те не са разработвани. В същата зона допреди четвърт век са работели уранови рудници, след които останаха зейнали необезопасени входове на галерии, припомнят местните.

Щом е имало уран, не е възможно да не е имало и злато, навиват се търсачите. Най-голяма е навалицата към планинските потоци, тръгващи от челния рид над параклиса „Св. Георги", и даже се носи слух, че някои късметлии тази дни открили златни люспи. Треската се засилила след потвърждението наскоро и на ясновидка, която наобиколила района, доверяват местните. Аналогична била славата и на зоната около съседното село Долнослав - златотърсачи се кълнат, че точно в този район било открито самородно 24 грама късче злато.

Има тръпка наоколо, но хората обвиняват военния полигон над съседното село Червен, че е виновен за разместването на златоносните дамари, казват червенци, пожелали да не се цитират. Десетилетия наред артилерийските учения в района причинявали вибрации в скалите и така част от притоците изчезнали. В Градския исторически музей в Асеновград нямат потвърждение за находища на самородно злато около Долнослав и Горнослав. Това не е работа на геолозите, отвърнаха музейни работници. Иначе неофициално се знае, че златотърсачи периодично обикалят притоците над язовир „Сушица". Злато имало и край двете първомайски села Дебър и Православен, покрай десните ръкави на река Марица там. Тукашните златотърсачи са ги отбелязали с червено по картите си.