Министерство на регионалното развитие и благоустройството трябва незабавно да се заеме с многобройните проблеми в тол системата. Това заявихме на среща между представители на МРРБ и транспортния бранш - среща, на която е важно да подчертаем, че министърът не присъства.

Това се казва в позиция на транспортния бранш и организациите - АЕБТРИ, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Камара на автомобилните превозвачи в България, Съюз на международните превозвачи, Сдружение “Аз имам камион”, Национално сдружение на българските спедитори.

МРРБ незабавно трябва да върне старите цени на тол-а, които бяха в сила до края на юни 2023 г. От страна на ведомството беше поет ясен ангажимент сегашните по-високи цени да влязат в сила, след като министерството се справи с проблемите в БГТОЛ - проблеми, които не отрича. Обещано и неизпълнено.

По-евтината ставка трябва да бъде възстановена незабавно до момента, в който не бъде направен пълен одит на тол системата, за което настояваме вече няколко години.

След това следва да се установи къде отиват всички пари, които постъпват в тази тол система, защото качеството на пътищата ни е плачевно, а средствата от тол-а, според закона, трябва да отиват за строеж, поддръжка и рехабилитация на пътищата в страната. Недопустимо е в момент, в който шофьорите на тежкотоварните ППС са принудени да обикалят стотици километри, чакат с часове по границите и шофират по разбити пътища, да бъде вдигана тол ставката.

Не може и не е редно българският бизнес да плаща за услуга, която не му се предоставя.

Не на последно място МРРБ трябва да разреши въпроса с несъразмерно високите компенсаторни такси, които БГТОЛ налага и решението на този проблем да важи не само за бъдещите, но и за вече наложените глоби. Против всякаква логика е за нарушение от под 1 лв. да се налагат глоби от 750 лв. до 2500лв. Важно уточнение е, че в по-голяма част от случаите за тези нарушения превозвачите не са виновни.

Браншът е в протестна готовност, защото проблемите в БГТОЛ обсъждаме с всеки министър от въвеждането на тол-а у нас, а освен симулирана загриженост и безсмислен диалог не виждаме нищо друго насреща.

Представителите на министерството поеха ангажимент, че исканията на бранша ще бъдат обсъдени между министрите на МРРБ, транспорта и министър-председателя Николай Денков. Резултатите от това обсъждане ще научим следващия понеделник - 17 юли 2023 г., се казва в позицията.