Липсата на видимост, профила на пътя и наличието на храсти – всичко това е в основата на инцидента със загиналите на железопътните релси двама служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

„Влакът тръгва от гара „Илиянци“ към съответния пост, за да остави вагоните. Връщайки се отново към гарата той удря колегите. Става дума за много остър завой, който е обрасъл с храсти. Трудно е било за машиниста да ги види, защото той седи в дясната страна на локомотива, а кривата е лява“, обясни пред bTV Петър Бунев, съпредседател на Синдиката на железничарите към КНСБ.

Според него все още не се знае много за трагичния инцидент. Той се надява след разследването на компетентните органи да стане ясно какво точно се е случило.

„Косачките вдигат шум. Всеки го знае, защото е използвал косачка. Факт е обаче, че в такава ситуация трябва да има едни човек – т.нар. сигналист, който да пази онези, които работят. Но в този момент все още не е ясно къде точно е трябвало да чистят. Възможно е да е трябвало да косят треви и храсти извън обсега за маневри“, обясни още Петър Бунев.

Той е категоричен, че се прави инструктаж всяка сутрин. Ето защо синдикалистът смята, че работниците или е трябвало да имат трети човек, който да ги предупреждава, или да косят тревата извън обсега на маневрите на влаковете.