Майка на две деца от Чикаго ще претърпи ампутация и на двата крака, след като бе засмукана от 11-метрова яхта и стъпалата й са били отрязани от витлата на лодката. 34-годишната Лана Баточир и съпругът й се събирали с приятелите си в популярния за разходки с лодка участък на езерото Мичиган, известен като Playpen, когато надуваемият сал, на който се намирали, бил завлечен под обърнатата на заден ход яхта.

Властите твърдят, че капитанът на лодката се е опитвал да хвърли котва, когато кранът се е повредил, според "CBS Chicago". След това той започнал да използва маневри за избягване, за да отстрани проблема, съобщава "Chicago Tribune", и когато се опитал да обърне яхтата, известна като La AquaVida, тя се стоварила върху сала на Баточир.

Майката на две деца е била на сал, свързан с лодка, когато "безразсъдният водач на лодката се вряза на заден ход в нашия надуваем сал с пълна газ, унищожавайки всичко по пътя си", според Баточир.

"Всичко се случи толкова бързо. Всички бяхме под лодката му в рамките на секунди. Витлото на лодката ме удари и ми причини невъобразима болка. Мислех, че умирам. Започнах да се давя, не можех да плувам. Щом издигнах главата си над водата, отдалеч видях очите на съпруга ми, който ме търсеше панически. Никога няма да забравя лицето му, изпълнено с болка. Свързахме погледи, но аз не можех да се задържа, наистина започнах да се давя. Усещах как се нося надолу като предмет, знаех, че ще умра", разказва тя.

За щастие съпругът на Баточир се притичва на помощ, изважда я от водата и спасява живота й. Друга жена на сал, чието име не се съобщава, е получила разкъсвания на ръцете, съобщи "Daily Mail".

Двете пострадали са откарани в болница "Northwestern Memorial Hospital", където на Баточир предстои ампутация на двата й крака и поставяне на протези.

Оттогава тя е създала GoFundMe, за да й помогне да плати медицинските разходи, както и рехабилитацията, от която ще се нуждае след операцията, тъй като е имигрант от Монголия и няма медицинска застраховка в САЩ.

'За съжаление аз съм един от многото хора, които нямат здравна застраховка в тази страна. Получавам най-добрите грижи в една от най-добрите болници. Въпреки че лекарите ми казват, че ще бъда тук за известно време', пише Баточир.

Скоро, пише Баточир в своята публикация в GoFundMe, тя дошла в съзнание и тогава "осъзнала, че и двата ми крака са изчезнали".

"Все още се чувствам като в кошмар", пише тя, "Всеки, който ме познава, знае, че обичам да танцувам, обичам музиката и се наслаждавам на живота със семейството си. Животът ми се промени напълно заради една нещастна трагедия."

До момента в GoFundMe са събрани близо 69 000 долара за медицинските й разходи.

Инцидентът е станал в популярна зона за лодки в Чикаго, известна като "Playpen", където лодкарите могат да свържат корабите си, за да създадат големи флотилии, докато всички пият. Това е социално преживяване, при което лодкарите обичат да се срещат с други лодкари, а партитата обичат да се срещат с други партита, казва пред "Трибюн" съветникът Брайън Хопкинс II. По думите му това е истинската привлекателност на "Playpen".

Той обясни, че лодкарите се наслаждават на зоната поради ефекта на затихване на вълните, който имат стените за разбиване, което прави водата по-спокойна. Спорде него обаче при всички партита, особено през уикендите през лятото, "нещастните случаи и инциденти" се случват "много по-често, отколкото бихме искали", поради прекомерното пиене, употребата на наркотици за развлечение и пренаселеността, тъй като зоната няма максимален капацитет.

Длъжностните лица ще започнат да разпитват свидетелите и ако установят, че капитанът на La AquaVida е проявил небрежност при инцидента, може да загуби лиценза си. Не са повдигнати обвинения срещу капитана, чието име не е оповестено.