„Ако не разбираш миналото си, е трудно да разбереш настоящето. Знам, че историите от трудовите лагери по времето на комунизма не са преподавани нито в училище, нито у дома, затова е важно българите и хората извън България да научат историята и какво се е случвало по това време.” Това казва Нанси Шилер, президент на фондация „Америка за България“, която седи зад изложбата „Смели истории от първо лице“. Тази седмица тя беше открита в американската столица Вашингтон в Музея на жертвите от комунизма.

Екип на BG VOICE вече беше на мястото и проведе един откровен разговор с оцелял от лагера „Белене“. Той беше направен чрез изкуствен интелект. Именно това предлага изложбата на посетителите, както и виртуална обиколка на лагера, в който българи са били вкарвани дори заради един виц срещу управляващата комунистическа партия.

Гостите имаха възможност да видят и разговарят виртуално с 90-годишният Никола Даскалов, прекарал 8 месеца в лагера „Белене“. Отговорите му са създадени от изкуствен интелект, който ги базира на часове интервюта с него.

Даскалов не си спомня колко души са били заключени, докато и той е излежавал наказанието си там, но според него са били поне 3000.

„Какъв е бил живота му в лагера ли? Събуждането ставаше с една тръба, както в казармата“, разказва Никола.

„Сега повече от всякога хората трябва да научат истината за онова време и да не допускат грешките от миналото да бъдат повтаряни“, казва още Нанси Шилер от „Америка за България“, с чиято подкрепа се организира изложбата.

„Това, което го няма в учебниците“: Разкази на оцелелите от комунистическия лагер „Белене“ (ВИДЕО)

„Имах привилегията да се запозная с някои от оцелелите в лагера, част от които вече не са между нас, и техните истории са толкова завладяващи, човешки и докосват сърцето ти, защото това може да е баба ти, леля ти или чичо ти, или баща ти. Това персонализира разказа по начин, по който учебник по история не може да го направи”, казва още Нанси Шилер.

В изложбата са събрани десетки лични истории на мъже и жени, преживели комунистическия ад в „Белене“. И макар много от тях вече да не са сред живите, истината им остава пример за следващите поколения.

“Ти си на 16-17, 18, 19 години. Това е историята на един човек, който преди 70 години е влязъл на едно такова място, само защото е носил тесни панталони или е разказвал вицове срещу управляващата партия“, казва Луиза Славкова, основател и директор на “Софийска Платформа”. Организацията е основен двигател на проекта „Белене – Смели истории от първо лице“ и организира изложбата по случай 35 години от падането на Берлинската стена и началото на демократичните промени в България.

„Това, което го няма в учебниците“: Разкази на оцелелите от комунистическия лагер „Белене“ (ВИДЕО)

“Идеята дойде преди няколко години, когато за първи път видяхме подобен вече реализиран проект. Истината е, че няколко организации по света се опитват по този начин да запазят историите на оцелели от Холокоста“, допълва още Луиза Славкова.

Според нея младите хора могат да се интересуват от историята, ако е поднесена интерактивно.

“Историята може да се повтори, ако наистина не се вадят важните уроци от нея”, каза още тя.

Изложбата ще гостува в Музея на жертвите от комунизма във Вашингтон до 14 юни.